Prijem za učenike i nastavnike – učesnike međunarodnih projekata u Srednjoj stručnoj školi

Srednja stručna škola, ove nedelje domaćin je učenicima iz nastavnicima iz Rumunije, Republike Češke, Litvanije, Turske i Portugala, a u okvira dva projekta koje finansira Evropska unija kroz Erazmus + program.

Gostima iz inostranstva, dobrodošlicu u Kragujevac, na svečanom prijemu u Gradskoj upravi poželeli su član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić i pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Boris Kovačević.

Član Gradskog veća Dušan Aleksić upoznao ih je sa razvojem obrazovanja i istorijom Kragujevca i predstavio sve najbolje što bi kao uspomenu mogli da ponesu u svoje gradove i države. Među njima ima i onih koji su ovde po drugi ili treći put. Da su zadovoljni gostoprimstvom i svojim domaćinima iz Srednje stručne škole, govore nam njihovi osmesi ali i to što ističu da bi im Kragujevac odgovarao za život, kazao je Aleksić.

Zadovoljstvo je veliko što posle dve teške godine pandemije i aktuelne krzne situacije u okruženju, možemo da ugostimo mlade ljude iz različitih zemalja, kazao je Boris Kovačević. Ovakvi projekti razmene znanja i iskustava među mladima različitih kultura su oni koji doprinose napretku ne samo u obrazovanju, već i u drugim oblastima, i postavljaju nove standarde, koji će poručio je Kovačević, svet učiniti boljim.

Cilj prvog projekta „Catch the Date“, je da učenicima primenom STEAM (nauka, tehnologija, inženjering, umetnost, matematika) metoda u nastavi, omogući da unaprede svoje rezultate, a drugi projekat odnosi se na dualno obrazovanje i namenjen je nastavnicima čiji je zadatak da rade na izradi dnevnika kompetencija za učenike i priručnika za nastavnike i mentore u akreditovanim firmama.

Nastavnici i učenici iz Srednje stručne škole su već bili u partnerskim zemljama i upoznali se sa njihovim sistemom obrazovanja, a sada smo u prilici da im uzvratimo gostoprimstvo, kazao je direktor Siniša Kojić. Već su obišli nekoliko kompanija, bili u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, a trudimo se da im tokom boravka predstavimo ne samo Kragujevac, već sve ono što naš region ima. Rezultat projekta biće dnevnik koji će u cilju praćenja napredovanja učenika, voditi instruktori u kompanijama iz Turske, Portugala i Srbije, a namera nam je da kreiramo i elektronski dnevnik, tako da će biti još novih zajedničkih projekata, najavio je Kojić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar