Prijem za delegaciju Ambasade Finske

U okviru posete Kragujevcu, ambasador Finske u Srbiji NJ.E. Kimo Lahdevirt sastao se danas sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem. Prijemu u Skupštini grada prisustvovali su savetnici u Ambasadi Janne Sykko, savetnik za trgovinu, Igor Madžarević, ekonomski savetnik i distributer za finsku kompaniju Vaisala u Srbiji, direktor kompanije Vucomm d.o.o u Beogradu, Nikola Vučković i saradnici gradonačelnika Danka Andonovski, članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima i Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju.

Veoma mi je drago da sam ponovo u Kragujevcu. Razlog posete su aktivnosti u okviru konferencije o cirkularnoj ekonomiji, održanoj prošle godine u Kragujevcu i stvaranja mogućnosti dalje saradnje. Pored konstruktivnog razgovora koji sam imao sa gradonačelnikom Dašićem, posetićemo i Univerzitet u Kragujevcu s namerom da razgovaramo o mogućnostima saradnje u IT sektoru, rekao je ambasador Kimo Lahdevirt.

Gradonačelnik Dašić je istakao zadovoljstvo zbog protokolarne posete ambasadora i mogućnosti nastavka agende jačanja cirkularne ekonomije koju u Srbiji sprovode nordijske zemlje.

Razgovarali smo o agendi koju već duže vreme sprovode nordijske zemlje, među kojima i Finska a to je cirkularna ekonomija i sve što je zasnovano na obnovljivom izvoru energije radi zaštite životne sredine i slično. Sa ambasadorom Lahdevirtom razgovarali smo i o drugim tekućim projektima koji postoje u državi i Evropi a koji bi mogli da se primene u Kragujevcu, rekao je Dašić. Naši saradnici su uspostavili komunikaciju kako bismo nastavili saradnju i otvorili nove u oblastima u kojima je moguće sarađivati sa ovom nordijskom zemljom.

Nakon prijema u Skupštini grada, delegacija Ambasade Finske koju je predvodio ambasador Lahdevirt posetili su Univerzitet u Kragujevcu gde su se sastali sa rektorom prof. dr Nenadom Filipovićem i članovima Rektorskog kolegijuma, a tokom dana posetiće finsku kompaniju koja u Kragujevcu posluje u sektoru metalne industrije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar