Prijem za članove KUD gluvih i nagluvih Jakov Petrović Bjedov

Za članove KUD gluvih i nagluvih Jakov Petrović Bjedov iz Kragujevca danas je u Svečanom salonu Gradske uprave organizovan prijem. Povod su još dva pehara osvojena na 44. Festivalu Kulturno umetničkog stvaralaštva gluvih i nagluvih Srbije održanom u Beogradu – za prvo mesto u folkloru i drugo mesto u pantomimi.

Čestitajući na priznanjima, Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, podsetila je da KUD postoji od 1955. godine. Rad je organizovan u više sekcija među kojima su folklor, pantomima, amaterska fotografija kao i amatersko snimanje dokumentarnih filmova kojima promovišu znakovni jezik. Udruženje okuplja gluve i nagluve, pa i čitave porodice, brine o zdravstvenom stanju i socijalnoj zaštiti svojih članova, kako najmlađih tako i najstarijih. Ponosna sam na vaš rad, na vaše uspehe, na edukaciju članova Udruženja i projektne aktivnosti odnosno sredstva uložena u napredak članova. Pre dve godine, podsetila je Damnjanović, realizovan je projekat „Moja Srbija na znakovnom jeziku“, koji su svi prepoznali, a film je emitovan i na programu RTS – a. Njakraće, jedno od najaktivnijih udruženja u Kragujevcu koje je svojim radom dobrim delom učestvovalo u priznanju koje će grad Kragujevac dobiti 16. jula za sveopštu pristupačnost Kancelarije zaštitinika građana i SKGO.

Svojim impresivnim nastupima vi ne afirmišete samo KUD, već i grad Kragujevac, istakao je Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kuluru. Kragujevac je preoznao važnost vašeg učešća na kulturnoj sceni grada. Naša iskrena želja je da izgradimo sa vama partnerski odnos i da strateškim planom definišemo vaše učešće, ne samo na kulturnoj sceni, već i u društvenom životu. Bjeletić je podsetio da je ove godine kroz konkurs u oblasti kulture podržano desetak projekata udruženja osoba sa invaliditetom, među kojima je i projekat Udruženja gluvih i nagluvih pod nazivom „I tišina svoje zvuke ima“.

Želimo da u narednom periodu ojačamo saradnju, kazao je Bjeltić i najavio poziv Udruženju za zvanično učešće u programu Kragujevac – prestonica kulture 2023. godine. Želimo da aktivno i ravnopravno učestvujete u kreiranju kulturne scene.

Zahvaljujući se na prijemu i prilici da članovi folklora predstave svoju koreografiju sa kojom su osvojili prvo mesto u Beogradu, predsednica Udruženja Biljana Milanović je istakla da su članovi Udruženja ponosni što ih grad toliko podržava. Dive nam se druga udruženja jer u ostalim gradovima nemaju takvu podršku. Pristupni su nam muzeji, radimo i na pristupačnosti drugih sadržaja, kao što je pozorište. Tako je 15. juna na sceni Knjaževsko – srpskog teatra prvi put izvedena predstava „Briši od svoje žene“ sa simultanim prevodom na znakovni jezik, kako bi gluvi i nagluvi mogli ravnopravno sa ostalom publikom da uživaju u njenom izvođenju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar