Prijem za beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara

Zamenik gradonačelnika, Ivica Momčilović i pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Mirko Čikiriz, organizovali su prijem za Stanislava Hočevara, beogradskog nadbiskupa i Stjepana Vinojčića, kragujevačkog župnika. Bila je ovo prilika da se tradicionalno dobri i prijateljski odnosi potvrde i otvore neka pitanja kao što su sanacija već dotrajalog krova crkve Svetog Josipa u Kragujevcu, rešavanje statusa zaštićenog stanara i pitanje restitucije zemljišta koje je crkvi oduzeto posle Drugog svetskog rata.

Dozvolite mi da iskažem veliku sreću i zadovoljstvo što mogu biti danas u gradu Kragujevcu. Danas naša župska parohijska zajednica slavi svoju župsku slavu, Svetog Josipa i zbog toga smo danas ovde. Vrlo mi je drago to što smo sa predstavnicima grada Kragujevca mogli da se suočimo sa svim ovim pitanjima i o njima razgovaramo. Odlučili smo da odmah posle našeg Uskrsa koji ove godine slavimo 4. aprila, se predstavnici naših institucija ponovo sastanu, i u miru, kako je moguće, rešavamo ova pitanja. Čvrsto se nadam da će tako biti i unapred zahvaljujem – rekao je Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup.

Župska parohijska crkva Svetog Josipa u Kragujevcu jedna je od najstarijih u nadbiskupiji, pa samim tim i zgrada crkve kojoj je neophodna adaptacija. Projekatom za sanaciju krova crkve, ova crkvena zajednica učestvuje na konkursu za podršku projektima verskih zajednica koji je raspisao grad.

Imamo par otvorenih pitanja koja se tiču rešavanja pitanja zaštićenog stanara, tu smo predložili određena rešenja i videćemo kakve su naše zakonske mogućnosti i zakonski okviri u kojima mi kao grad možemo da pomognemo. Jedno od pitanja je i sanacija krova Katoličke crkve. Putem javnog konkursa, spremni smo da kao i svim ostalim verskim zajednicama pomognemo . Dogovorili smo formiranje radnih timova, na čelu našeg tima će biti gospodin Mirko Čikiriz, pomoćnik gradonačelnika, i siguran sam da ćemo u racionalnom i razumnom roku iznaći rešenja za pitanja koja smo ovde otvorili – rekao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika.

Mirko Čikiriz, pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama istakao je da je grad Kragujevac u duhu politike države Srbije, grad koji ima dobru saradnju sa svim crkvama i verskim zajednicama. Ta saradnja se ne ogleda samo u finansijskoj pomoći već i međusobnom uvažavanju, verskoj toleranciji, i priznavanju svih prava onima koji nisu većina u gradu Kragujevcu.

Kada je reč o pitanju restitucije koje je tokom sastanka pokrenuto, Čikiriz je pojasnio da je reč o zemljištu koje je oduzeto zbog izgradnje Lepeničkog bulevara, Zastavinog solitera i još nekih objekata. Predstavnici Katoličke crkve podneli su zahtev Agenciji za restituciju. Grad će pružiti svu tehničku podršku koja se tiče prikupljanja dokumentacije iz gradskih arhiva.

Post Author: Milan

Ostavi komentar