Prijem za ambasadora Bugarske

Za ambasadora Bugarske u Srbiji, Radka Vlajkova predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović, član Gradskog veća za kulturu, Miljan Bjeletić i pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Boris Kovačević upriličili su prijem u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave.
Dobrodošlicu ambasadoru u ime grada poželeo je predsednik Petrašinović, koji je govoreći o industrijskom razvoju grada rekao da je Kragujevac od lidera u toj oblasti prolazio kroz različite krize ali da je poslednjih godina krenuo uzlaznom putanjom naročito dolaskom Fijata i drugih velikih kompanija među kojima je i Simens.
Oktobar za istoriju grada Kragujevca ima posebno značenje i posvećen je stradanju učenika i profesora streljanih u Šumaricama 1941. godine. Sećanje na taj događaj obeležavamo različitim komemorativnim skupovima i akademijama a tradicionalno se održava Međunardoni pozorišni festival u okviru kojeg smo imali prilike da ugostimo umetnike iz Bugarske, rekao je na prijemu predsednik Petrašinović.
Povod posete ambasadora Vlajkova Kragujevcu je učešće Pozorišne laboratorije „Sfumato“ iz Sofije na XV Međunarodnom festivalu Joakimfest.
Saradnja sa gradom Kragujevcem postoji odavno i do sada je realizovana u oblasti sporta i kulture, između pozorišta i sportskih kolektiva i večerašnji nastup pozorišta iz Sofije je dokaz za to. Pored toga, veoma su važni kontakti poslovnih ljudi iz Srbije i Bugarske i u narednom periodu u planu je još jedna poseta kako bismo o tome razgovarali i razmatrali mogućnosti za buduću poslovnu saradnju i investicije, rekao je ambasador Bugarske Radko Vlajkov.
Sa umetnicima iz Bugarske, posebno iz sveta pozorišne umetnosti sarađivali smo i ranije. Knjaževsko-srpski teatar ima veoma dobru saradnju sa bugarskim pozorištima koja se perspektivi razvija jer je u planu da u narednoj godini gostuje reditelj iz Bugarske. Pored toga, saradnja je ostvarena i na polju muzičkog stvaralaštva, gostovanjem reprezentativnog hora iz Bugarske na Festivalu kamernih horova, kada je prisustvovao i ambasador Vlajkov, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Postoji zajedničko opredeljenje da se saradnja u oblasti kulture razvija i nadam se da će do toga i doći, istakao je on.
Nakon prijema u Gradskoj upravi, ambasador je sa svojim domaćinima u Knjaževsko-srpskom teatru gledao predstavu „Filoktetova rana“ u izvođenju pozorišta „Sfumato“ iz Sofije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar