Prijem u Skupštini grada za predstavnike Saveza penzionera

Za predsednike Saveza penzionera Srbije dr Andriju Savića i Udruženja penzionera šumadijskog okruga, Dragana Mikića koji su danas prisustvovali redovnom zasedanju Skupštine udruženja penzionera šumadijskog okruga, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović, u Svečanom salonu gradske uprave organizovali su prijem. Prijemu su prisustvovali predsednik Udruženja penzionera Kragujevac Ratko Tomašević i Danica LJujić, sekretar gradskog udruženja.

Na inicijativu gradonačelnika Dašića, formirano je kao posebno skupštinsko telo Komisija koja prati i koja je zadužena za unapređenje položaja starijih lica na seoskom području a koju čine bivši načelnici gradskih uprava, odbornik, načelnica Šumadijskog upravnog okruga na čelu sa Ratkom Tomaševićem, bivšim načelnikom, rekao je predsednik Petrašinović. Zadatak Komisije je analiza šta je to što je potrebno starim licima na seoskom području. Kao primarno pitanje izdvojila se zdravstvena zaštita jer postoje sela u kojima, zbog normativa predviđenih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti o broju kartona i slično, nema domova zdravlja. Gradsko veće je zato donelo odluku o formiranju zdravstvenih mobilnih timova zajedno sa Domom zdravlja koji će naredna tri meseca kontinuirano obilaziti sela i po unapred utvrđenoj šemi obavljati preglede. Pored toga, istakao je Petrašinović, po nalogu Štaba za vanredne situacije u prethodnom periodu omogućena je imunizacija sugrađana na seoskom području.

Grad Kragujevac brojnim drugim aktivnostima pomaže starim licima, ljudima koji su izgradili naš grad i našu zemlju u svakoj prilici i u svakoj mogućnosti a to smo činili i tokom prvog udara epidemije kada su volonteri obilazili stara lica i nosili pakete pomoći. Trudimo se i nalazimo način da pomognemo gradsko udruženje penzionera i kada je u pitanju socijalna pomoć i socijalna davanja, oko tri hiljade lica starijih od 65 godina, svake godine dobije neki vid socijalne pomoći. Obezbeđena je besplatna usluga javnog gradskog prevoza i svake godine se trudimo da podignemo tu lestvicu više i poboljšamo uslove života starijih Kragujevčana.

Na prijemu se razgovaralo o položaju starijih sugrađana u gradu Kragujevcu. Grad ima čime da se pohvali, ocenjen je kao pozitivan primer sinteze aktivnosti lokalne samouprave i Udruženja što treba istaći jer konkretnim kontinuiranim aktivnostima daje poseban značaj najstarijim sugrađanima, rekao je dr Andrija Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije. On je podsetio da u Srbiji ima nešto manje od 1,7 miliona penzionera ali i oko 230 hiljada starijih sugrađana koji nemaju taj status. Kada se govori i položaju penzionera treba se fokusirati na napore koje država preduzima u cilju materijalne pomoći i drugih vidova podrške. Republička organizacija saveza penzionera je najmasovnija nevladina organizacija sa blizu 700 hiljada registrovanih članova, a radom nastoji da artikuliše i zastupa interese ukupne penzionerske populacije. Poboljšanje ukupnog materijalnog položaja penzionera postižemo društvenim dijalogom sa nadležnim državnim institucijama. Zbir jednokratnih pomoći koje je u okviru ekonomskih paketa država obezbedila privredi i stanovništvu, za period od aprila prošle do februara sledeće godine u iznosu je od oko 500 evra u protivdinarskoj vrednosti za svakog penzionera i starijeg sugrađanina, kazao je dr Savić, predsednik nacionalnog saveza.

Sistem socijalne i zdravstvene zaštite kao i oblast rodne ravnopravnosti i ljudskih i manjinskih prava zastupljeni su kroz programe i aktivnosti koje intersektorski grad realizuje u saradnji sa udruženjem, dok je ekonomski deo sa pozicija država sistemski rešen, rekla je dr Damnjanović, članica Gradskog veća i istakla da ono što takvom sistemu nedostaje, ne samo u gradu Kragujevcu već u čitavoj zemlji jesu regionalni centri za palijativnu negu i demenciju i mentalno zdravlje.

Prema rečima Dragana Mikića, predsednika Udruženja penzionera Šumadijskog okruga na redovnoj Skupštini biće predstavljen izveštaj o radu za tekuću i plan rada za narednu godinu. Kroz svoj rad i aktivnosti pomažemo najugroženijim penzionerima u vidu obezbeđivanja ogreva i najneophodnijih životnih namirnica po regresiranim cenama i na više rata.

U narednih nekoliko dana uz podršku PIO fonda, Udruženje će uručiti 800 paketa kragujevačkim penzionerima a iz sopstvenih sredstava već je uručilo 200 paketa sugrađanima sa najnižom penzijom, kazao je Ratko Tomašević, predsednik Udruženja penzionera Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar