Prezentacija Strategije razvoja urbanog područja grada Kragujevca i opština Aranđelovac, Batočina, Knić, Lapovo, Rača i Topola

U okviru Javne rasprave o Nacrtu Strategije razvoja urbanog područja grada Kragujevca i opština Aranđelovac, Batočina, Knić, Lapovo, Rača i Topola juče je održana javna prezentacija na kojoj su predstavnici Stručne radne grupe i predstavnici Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) pružali dodatna objašnjenja.

Strategija urbanog područja grada Kragujevca i opština Šumadijskog okruga je teritorijalni strateški dokument rađen u skladu sa Zakonom o planskmm sistemu Republike Srbije. S druge strane ona je i evropski orjentisan dokument usklađen sa zakonima EU koji predstavlja strategiju za integralne teritorijalne investicije kao jedan od osnovnih instrumenata kohezione politike kojim se opredeljuju pravci i načini finansiranja teritorijalnog razvoja zemalja članica EU, rekao je Ivan Radulović, Gradski urbanista.

Sa izradom dokumenta počelo se pre godinu dana, formirani su regionalni radni tim sa 45 članova, eksperata iz prioritetnih oblasti obuhvaćenih Strategijom i Savet za urbani razvoj teritorija. Na osnovu svojih znanja i iskustava i rezultata sa radionica, javnih foruma, okruglih stolova eksperti iz EUPRO + izradili su ovaj dokument čija je Javna rasprava u toku i traje do 6. novembra, kazao je Radulović. On je pozvao sve zainteresovane institucije, organizacije i pojedince da uzmu učešće u strateški dokument koji daje okvire teritorijalnog razvoja obuhvaćenih lokalnih samouprava, daje predloge strateških projekata, projektne ideje, ali pre svega ciljeve, mere i vizije razvoja teritorije do 2035. godine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar