Preminuo Volfang Amadeus Mocart

U Beču je 1791 godine preminuo Volfgang Amadeus Mocart, austrijski kompozitor, jedan od najvećih muzičkih stvaralaca u svetu. Već u ranom detinjstvu (rođen je 1756. godine i svake godine se u njegovom rodnom mestu Salcburgu organizuje muzički festival u njegovu čast) afirmisao se i kao kompozitor i kao izvođač na čembalu i drugim instrumentima. Veoma plodan, naročito se istakao u operi, ali je komponovao i veliki broj simfonija, drugih orkestarskih kompozicija, kamernu muziku, mise, nedovršeni „Rekvijem“… Dela: opere „Čarobna frula“, „Figarova ženidba“, „Otmica iz saraja“, „Doh Žuan“…

Rođen je 1901 godine Volt Dizni, američki crtač i filmski producent, tvorac modernog crtanog filma. Godinama je suvereno vladao svetom crtanog filma, jer je bilo teško nadmašiti njegovu tehniku, poetsku snagu i duhovitost. Njegovi junaci su Miki Maus, Paja Patak, Pata, Šilja, Pluton i drugi. Dobitnik je nekoliko Oskara. Proslavio se i dokumentarni filmovima: „U dolini dabrova“, „Život barskih ptica“, „Pustinja koja živi“… Umro je 1966. godine.

U Beogradu je 1952 godine osnovan Muzej Nikole Tesle, koji je otvoren 20. oktobra 1955. Muzejska postavka sadrži više od 150.000 dokumenata, modele aparata, patente, makete, biblioteku i mnoštvo knjiga i članaka objavljenih o genijalnom srpskom naučniku i njegovom stvaralaštvu.

Umro je 1967 godine srpski klasični filolog Miloš Đurić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa „Živa antika“, jedan od najvećih svetskih helenista 20. veka, ali i najvoljenijih profesora Beogradskog univerziteta. Objavio je više od 200 radova iz klasične književnosti i filozofije. Umnogome je izgradio srpsku terminologiju za odgovarajuće grčke mitološke i filozofske pojmove. Neprevaziđeni su njegovi prevodi Eshila, Sofokla, Platona, Aristotela, Plutarha i Homerovih epova „Ilijada“ i „Odiseja“, ali i savremenika, Alfreda Adlera, Karla Gustava Junga, Vila Duranta, Rabindranta Tagore. Dela: „Vidovdanska etika“, „Filosofija panhumanizma“, „Racionalizam u savremenoj nemačkoj filosofiji“, „Problemi filosofije kulture“, „Istorija helenske etike“, „Ogledi iz grčke filosofije umetnosti“, „Aristotelovo etičko učenje“, „Iz helenskih riznica“, „Platonova akademija i njen politički rad“, „Sofisti i njihov istorijski značaj“, „Istorija helenske književnosti“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar