Preminuo Stevan Jakovljević, pisac „Srpske trilogije“

Rođena je 1755 godine Marija Antoaneta, žena francuskog kralja Luja XVI i kći Marije Terezije. Narod ju je omrznuo zbog rasipničkog života i negativnog uticaja na kralja, nazvavši je „Gospođa Deficit“. Pogubljena je za vreme Francuske revolucije.

Umro je 1923 godine srpski slikar Stevan Aleksić, majstor obnove ikonostasa srpskih crkava. Akademiju je završio u Minhenu, a slikarsku radionicu otvorio je u rodnom Aradu, u kojem je renovirao ikone i slike na svodovima crkve. Obnovio je i ikone i slike u crkvama u Temišvaru, Vukovaru, Novom Sadu, Modošu (sada Jaša Tomić), Beneševu i drugim mestima. Najznačajniji i najobimniji rad obavio je u Preobraženskoj crkvi u Pančevu – 32 ikone velikog formata, tri kompozicije iz istorije srpske crkve i 44 medaljona svetaca.

U najvećoj zbrci u istoriji predsedničkih izbora u SAD 1948 godine , demokratski kandidat Hari Truman (Harry S. Truman) pobedio je republikanca Tomasa Djuija (Thomas E. Dewey) sa samo oko dva miliona glasova više. Nekoliko dana pre objavljivanja rezultata izbora, politički analitičari i preliminarni rezultati davali su prednost guverneru Djuiju. To je otišlo toliko daleko da je „Chicago Tribune“ na naslovnoj strani objavio naslov „DJUI PORAZIO TRUMANA“.

Umro je 1962 srpski pisac i botaničar Stevan Jakovljević, profesor Univerziteta u Beogradu i rektor od 1945. do 1950, kao i Profesor Prve Kragujevačke Gimnazije. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu. Kao oficir srpske vojske, borio se u Prvom svetskom ratu, a u Drugom svetskom ratu je bio u italijanskim i nemačkim zarobljeničkim logorima. Književno ime i popularnost stekao je romanom „Srpska trilogija“, koji čine „Devetsto četrnaesta“, „Pod Krstom“ i „Kapija slobode“. Ostala dela: romani „Smena generacija“, „Velika zabuna“, „Likovi u senci“, dela iz botanike „Studije o biljnom svetu Prespanskog jezera“, „Makrofitska vegetacija Ohridskog jezera“, „Sistematika lekovitog bilja“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar