Preminuo srpski pisac Vladan Desnica, Ruzvelt inaugurisan za predsednika SAD

Frenklin Delano Ruzvelt inaugurisan je 1933 godine za predsednika SAD. U svom pozdravnom govoru, on je upoznao narod sa programom Nju dila, zbirom mera državne intervencije u privredi SAD koje su kasnije izvadile zemlju iz velike ekonomske krize.

Jugoslovenski knez namesnik Pavle Karađorđević sastao se 1941 godine tajno u Drugom svetskom ratu u Berhtesgadenu s vođom Trećeg rajha Adolfom Hitlerom, koji je zatražio da Beograd pristupi Trojnom paktu, pri čemu bi Nemačka i Italija garantovale „integritet i nezavisnost“ Jugoslavije.

Umro je 1967 godine srpski pisac Vladan Desnica, izuzetan stilista, suptilan psihološki analitičar. Ispisao je sugestivne stranice o naravima ljudi zavičajne Dalmacije. Prava i filozofiju studirao je u Zagrebu i Parizu i do Drugog svetskog rata bio je advokat. Direktni je potomak legendarnog srpskog uskoka Stojana Jankovića. Dela: romani „Zimsko ljetovanje“, „Proljeća Ivana Galeba“, zbirke novela „Olupine na suncu“, „Proljeće u Badrovcu“, „Tu odmah pokraj nas“, zbirka stihova „Slijepac na žalu“.

Povodom nasilnog otcepljenja Slovenije i Hrvatske od Jugoslavije, šef diplomatije SAD Džejms Bejker izjavio je u Senatu 1992 godine da helsinški principi zabranjuju nasilnu izmenu granica i da za priznanje nije dovoljno da se neka zemlja proglasi nezavisnom i zatim nasilno zauzima granične prelaze i carinarnice, izazivajući tako građanski rat.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar