Preminuo Mika Alas

Rođen je 1810 godine Robert Šuman, nemački kompozitor i jedan od najznačajnijih predstavnika romantizma. Ističe se kao muzički liričar i autor klavirskih minijatura. Osnovao je časopis „Neue Zeitschrift fur Musik“, u kom je vodio odlučnu borbu protiv negativnih pojava i konzervatizma u muzici svoga vremena. Dela: solo pesme (ciklusi „Pesnikova ljubav“, „Ljubav i život žene“), klavirske kompozicije „Karneval“, „Simfonijske etide“, „Dečje scene“, koncerti za klavir, za violončelo i orkestar, simfonije, kamerna muzika i dr.

Noah Cushing iz Kvebeka je 1824 godine patentirao veš mašinu.

U Sabornoj crkvi u Beogradu venčali su se 1922 godine kralj Aleksandar Karađorđević i rumunska princeza Marija (kći rumunskog kralja Ferdinanda I i Marije, princeze od Saks-Koburg-Gota). Prvi kum im je bio engleski kralj Džordž, kojeg je zastupao njegov sin Albert, a drugi kum – knez Arsen Karađorđević.

Umro je 1943 godine srpski matematičar Mihajlo Petrović, osnivač Beogradske matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije i mnogih inostranih akademija nauka. Kao dečak je izučio ribarski zanat kod beogradskog alasa Gašpara Čuklje, potom položio majstorski ispit ribarskog esnafa i tako dobio nadimak Mika Alas. Napisao je više od 400 radova iz teorijske i primenjene matematike, matematičke fizike i hemije, mehanike, geometrije i opšte fenomenologije. Tvorac je matematičke fenomenologije, teorije matematičkih spektara koja je praktično primenjena u astronomskim, statističkim i drugim izračunavanjima i veoma je doprineo matematičkoj analizi, posebno teoriji diferencijalnih jednačina i teoriji funkcija. Dela: „Kvalitativna integracija diferencijalnih jednačina“, „Elementi matematičke fenomenologije“, „Fenomenološko preslikavanje“, „Predavanja o matematičkim spektrima“, putopis „Kroz polarnu oblast“, popularno napisan roman „Jegulje“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar