Prekid proizvodnje u Fijatu, radnici na plaćenom odsustvu

Radnici kompanije „Fijat Krajsler automobili“ (FCA) Srbija od danas su, nakon samo tri dana rada u novembru, ponovo na plaćenom odsustvu, do 18. novembra.
Predsednik sindikata “Nezavisnost” u fabrici Zoran Stanić je rekao agenciji Beta da su ove godine Fijatovi radnici u Kragujevcu imali oko 50 radnih dana.

On je kazao da očekuje još dana plaćenog odsustva do odlaska zaposlenih na kolektivni zimski odmor sredinom decembra.
U sindikatu “Nezavisnost”, koji nema reprezentativnost u FCA, naveli su da su radnici zaplašeni zbog ovakve situacije, budući da mnogi imaju i kredite za koje su upisivali hipoteke na kuće i stanove.
“Stručnjaci i dobri radnici odlaze iz fabrike, ne u velikom broju, ali je konstantno”, rekao je Stanić.
On smatra da je za česte prekide u proizvodnji u Kragujevcu kriva smanjena tražnja “500 L”, jer se, kako je kazao, isti model proizvodi već devet godina te je “opalo interesovanje”.
Prema njegovim rečima, razloge treba tražiti i u krizi na širem tržištu koja je, naveo je, bila i pre pandemije korona virusa, a da je sada deset puta veća.
Stanić smatra i da bi baš u sadašnjim uslovima, FCA trebalo da populariše prodaju svog jeftinijeg automobila kao što je “500 L”, budući da možda nije vreme da se kupuju modeli od 30.000 do 50.000 evra.

Post Author: Milan

Ostavi komentar