Predstavljena aplikacija preko koje će građani moći da prijavljuju ekološke probleme

U cilju implementacije jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema, uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, u prostorijama Šumadijskog upravnog okruga, održan je radni sastanak sa predstavnicima opština Šumadijskog okruga. U ime grada Kragujevca, sastanku su prisustvovali Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika i Maja Ranković, glavni inspektor za zaštitu životne sredine.

Ministarstvo zaštite životne sredine uvodi Sistem za ekološku inspekciju, analizu i kontrolu zagađivača koji je deo jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema. Ovaj sistem je namenjen prikupljanju informacija o ekološkim problemima, zagađivačima, deponijama smeća i otpada, evidentiranju i praćenju rada službi za obezbeđenje opasnog otpada, reciklažu otpada, evidentiranju i praćenju rada službi za saniranje i otklanjanje ekoloških problema kao i za dvosmernu komunikaciju sa građanima.

Danas su nam u poseti eksperti iz Ministarsva za zaštitu životne sredine koji će nam predstaviti aplikaciju preko koje će građani moći da prijavljuju sve ekološke probleme. Aplikacija će biti umrežena u jedan poseban operativni sistem koji će automatski inspektorima davati naloge da izađu na teren. To je ono što nazivamo „ekološkim patriotizmom“ – kaže Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga.

Putem jedinstvene mobilne i WEB aplikacije za celu teritoriju Srbije, građani će moći da dostavljaju informacije i zahteve za rešavanje ekoloških problema koji su prisutni na lokalu, u obliku tekstualne/multimedijalne poruke. Sve poruke se prikupljaju u jedinstvenom Operativnom centru koji automatizovano pravi naloge za rešavanje problema i prati realizaciju izvršenja tih naloga.

Aplikacija i sistem će biti pušteni u rad tokom decembra meseca i biće dostupni građanima

Post Author: Milan

Ostavi komentar