Predstavljen projekat Poziv za pomoć

Od avgusta do decembra ove godine za žene žrtve porodičnog nasilja u okviru projekta ”Poziv za pomoć”, 24 sata biće otvorene SOS linije putem kojih će se pružati pravna i psihološka podrška. Osim SOS telefona 063 10 29 833 i 034 332 042, projektom je predviđena i podrška putem aplikacija WhatsApp, Viber, Skype svim osobama koje imaju problema sa nasiljem u porodici, rečeno je na prezentaciji projekta održanoj u zgradi Gradske uprave. Reč je o projektu koji je podržan od strane UNDP – ja, Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost RS, finansiranog od strane Kraljevine Švedske a u realizaciji NVO ”Oaza sigurnosti”.

Grad Kragujevac od 2008. godine intenzivno sarađuje sa ovim civilnim udruženjem, jednim od prvih potpisnika Protokola o intersektorskoj saradnji u procesu zaštite žrtava nasilja u porodici koji danas broji 17 partnera, kaže dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstevnu i socijalnu zaštitu. Ona je istakla da grad posebnu pažnju poklanja rodnoj ravnopravnosti a naročito zaštiti žrtava porodičnog nasilja. Sigurna kuća je jedan od instrumenata kao i povezanost između zdravstvenog, socijalnog, pravosudnog, tužilaštva i civilnog sektora. Za ovaj projekat je najvažnija održivost SOS savetovališta koji na raspolaganju ženama žrtvama porodičnog nasilja kao i osobama sa mentalnim poteškoćama mora biti dostupan 24 časa dnevno. U pripremi je izrada novog LAP-a za rodnu ravnopravnost i operativnih planova a važno poglavlje u ovom dokumentu je zbrinjavanja žena i dece žrtava porodičnog nasilja, kazala je dr Damnjanović.

Projekat Poziv za pomoć zaokružuje sistem usluga podrške koje grad Kragujevac pruža žrtvama nasilja u porodici i dostizanje nulte tolerancije na nasilje. Žrtve nasilja, prema statističkim podacima preko 90 procenata čine žene a preko 60 procenata radi se o partnerskom nasilju, kaže Mina Mijailović, predsednica UO Oaza sigirnosti i koordinatorka projekta i dodaje da je projektom predviđeno dvadesetčetvoročasovno pružanje podrške žrtvama nasilja narednih šest meseci iako udruženje od 2008. godine pruža takvu vrstu pomoći svakog radnog dana od 8 do 14 sati.

Udruženje Oaza sigurnosti nekoliko godina unazad bavi se informisanjem kako prepoznati nasilje i kome se obratiti za pomoć. Nasilnici su često manipulativni, zastrašuju žrtvu i odvraćaju je od traženja pomoći, kaže Vera Simić, advokatica u okviru pravnog savetovališta udruženja. Težak je put kojim žrtva prođe od prijave pa do konačnog izlaska iz nasilja a najtežu, dodatnu viktimizaciju žrtve prolaze u toku sudskog postupka. U tome imamo pouzdanog partnera Prihvatilište za žene žrtve porodičnog nasilja u Centru za razvoj usluga socijalne zaštite Kneginja LJubica, dodaje ona.

Inače, Prihvatilište za žene žrtve porodičnog nasilja je regionalnog karaktera i trenutno je popunjen kapacitet, 12 žena i dece je smešteno a budžetska sredstva su opredeljujući faktor za dalje delovanje za narednu godinu kroz LAP, moramo da razvijemo i dodatne mehanizme u svim oblastima koje se tiču osnaživanja žena, stanovanje uz podršku, radno angažovanje, zapošljavanje, rad sa decom kako bi se zaokružio sistem podrške i žrtva se ne vrati počiniocu dela, rečeno je na prezentaciji projekta. Prema podacima, prošle godine Centru za socijalni rad prijavljeno je 1059 slučajeva porodičnog nasilja a u prva tri meseca ove godine 270. Pretpostavlja se da je pandemija dovela do povećanja broja prijavljivanja i istovremeno manjeg broja žena u sigurnoj kući.

Post Author: Milan

Ostavi komentar