Pozicija Kragujevca u Prostornom planu Srbije od 2021. do 2035. godine

U okviru javnog uvida o krovnom dokumentu prostornog planiranja, Kragujevac je iskoristio mogućnost da resornom ministarstvu dostavi svoje predloge i sugestije na dokument koji određuje prioritete i pravce razvoja Srbije u narednih 15 godina. Kragujevac je tim povodom posetio Đorđe Milić pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zadužen za prostorno planiranje i urbanizam, koji je sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, glavnim urbanistom Ivanom Radulovićem i Aleksandrom Miloševićem pomoćnikom gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije, razgovarao o poziciji Kragujevca u Prostornom planu Srbije.

Glavne sugestije se odnose na deo koji se bavio razvojem urbanog sistema Republike. Smatramo, rečeno je tom prilikom, da je neophodno da se Kragujevcu vrati odnosno afirmiše i čak unapredi prethodno stečeni status. Neophodno je Kragujevac kao urbano područje u rangu izjednačiti sa Novim Sadom, Nišom i Prištinom i definisati zonu urbane aglomeracije. Jedan od predloga koji je upućen resornom Ministarstvu je da se izvrši povezivanje na dominantne osovine razvoja Republike, pre svega kroz plansko potenciranje “šumadijsko-ibarske” (nacionalne) osovine razvoja, koja povezuje Beogradski metropoliten, Šumadiju i Kosovo, a takođe povezuje Kragujevac sa velikomoravskom i zapadnomoravskom primarnom osovinom razvoja. U skladu sa davanjem značaja ovoj razvojnoj osovini, dati i adekvatan tretman saobraćajnoj mreži na ovom pravcu.

Ove ključne, kao i druge sugestije na Nacrt Prostornog plana Srbije, detaljno su i stručno obrazložene pomoćniku ministra Đorđu Miliću. Zbog svog strateškog značaja, ekonomskog uticaja, saobraćajne povezanosti, kulturno-istorijske utemeljenosti, turističke atraktivnosti i razvojne potentnosti, u urbanom sistemu Srbije, Kragujevac bi u novom Prostornom planu Republike Srbije trebalo da dobije značaj koji i realno zavređuje.

Post Author: Milan

Ostavi komentar