Povratak ljudi iz afere INDEKS na Kragujevačkom univerzitetu

Da li je jedan od ciljeva nedavne smene neposlušnog, svojeglavog, neretko i bahatog, ali ne i neuspešnog rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića za čije „vladavine“ je ta visokoškolska ustanova prvi put u svojoj istoriji dospela na Šangajsku listu (i to dve godine uzastopce), bio taj da SNS preuzme vlast i na Kragujevačkom univerzitetu?

Brutalnost višemesečne tabloidno-policijske harange, tako svojstvene SNS i njenom lideru Aleksandru Vučiću, koja je pratila i smenu Nebojše Arsenijevića sa rektorske funkcije, ali i poslednji događaji na Kragujevačkom univerzitetu, odnosno na njegovom Pravnom fakultetu, uveliko govore u prilog tezi da je jedan od glavnih ciljeva nedavne smene na čelu Kragujevačkog univerziteta upravo bio vezan za partijsko (SNS) preuzimanje te naučno-obrazovne ustanove.

Prekjuče se, naime, pojavila informacija da se na vlast na Pravnom fakultetu u Kragujevcu – u javnosti najviše, nažalost, poznatom po prodaji ispita i diploma (čuvena afera „Indeks“) – vraćaju upravo profesori koji su u februaru 2007. bili uhapšeni zbog sumnje da su akteri te najveće korupcionaške afere u domaćem visokom školstvu od osnivanja Liceja u Kragujevcu, davne 1838. I koji su, potom, proveli po sedam meseci u istražnom zatvoru, te ih njihove kolege i dan-danas zovu – „zatvorsko bratstvo“.

Na kragujevačkom Pravnom fakultetu prekjuče su, podsetimo, za nove prodekane u toj visokoškolskoj ustanovi imenovali dvojicu iz „zatvorskog bratstva“ – Svetu Purića, koji je u vreme afere „Indeks“ bio dekan tog fakulteta, i Srđana Đorđevića. Za direktora fakultetskog Instituta za pravna i društvena istraživanja postavljen je Miodrag Mićović, takođe optužen za prodaju ispita. Indikativno je da je dekan Dragan Vujisić ovu trojicu profesora na rukovodeća mesta imenovao ne čekajući odgovor Komisije za akreditaciju, kojoj se obratio dan ranije, i koja je svojevremeno donela meru kojom se optuženima u aferi „Indeks“, dok se protiv njih vodi krivični postupak u smederevskom Višem sudu, ne dozvoljava da budu imenovani na rukovodeće funkcije.

U akademskoj javnosti retko ko misli da je dekan Vujisić samoinicijativno povukao ove kadrovske poteze na Pravnom fakultetu. Naprotiv, Purić, Đorđević i Mićović, koji su u međuvremenu, kako tvrde njihove kolege, postali članovi SNS, na rukovodeća mesta postavljeni su na „mig“ odozgo, iz rektorata Kragujevačkog univerziteta. Ali ne od novog rektora Nenada Filipovića, već od onih šumadijskih SNS kadrovika koji su i njega (Filipovića) doveli na vlast. Profesori koji su upozorili na korupciju su naravno smenjeni. Afera „Indeks“ ni danas nije okončana, a najverovatnije će se završiti zastarom i zatim arhiviranjem predmeta. Ovo neće biti prvi put da država okreće glavu od korupcije, protiv koje se očito bori samo u medijima, dok za borbu protiv prave korupcije nema interesa, uprkos brojnim obećanjima Evropskoj uniji. Interesa nema jer onda korumpirane rukovodioce ne može da koristi za svoje prljave poslove. Sve dok se ovo vrzino kolo ne prekine, Srbija će stajati u mestu, a građani će za pravdu tražiti vezu. I naravno korumpirati državne službenike.

Izvor: DANAS

 

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar