Potpisana Krfska deklaracija

Na današnji dan, 20 jula 1304, rođen je italijanski pisac Frančesko Petrarka (Francesco Petrarca). Smatra se poslednjim pesnikom srednjeg veka i prvim individualistom u evropskoj poeziji. U svoje vreme bio je poznat i cenjen po latinskim delima, istorijskim, filozofskim i polemičkim spisima, a u svetsku književnost je ušao zbirkom soneta „Kanconijer“, posvećenih njegovoj ljubavi Lauri.

Mongolski kan Tamerlan u bici kod Angore (sada Ankara) pobedio je 20 jula 1402 tursku vojsku i zarobio sultana Bajazita I, koji je 1403. umro u ropstvu. U bici, kao turski vazal, učestvovao je sa odredom teške konjice srpski vladar Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, stradalog 13 godina ranije u Kosovskoj bici, u kojoj je učestovao i Bajazit.

Vojvoda Živojin Mišić, jedan od najvećih srpskih vojskovođa, rođen je 20 jula 1855. Učesnik je ratova 1876-78 i 1885, a u Prvom svetskom ratu komandovao je operacijama u Kolubarskoj bici, drugoj velikoj pobedi Srba nad austrougarskom vojskom. Napisao je nekoliko vojnih rasprava, od kojih je najpoznatije delo „Strategija“.

Krfska deklaracija o stvaranju zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca potpisana je 20 jula 1917. Deklaraciju su potpisali srpski premijer Nikola Pašić i predsednik Jugoslovenskog odbora Ante Trumbić.

Dvadesetog jula 1923 ubijen je meksički revolucionar, vođa Seljačke revolucije 1910, Fransisko Pančo Vilja (Francisco Pancho Villa).

Italijanski inženjer Djuljelmo Markoni (Guglielmo Marconi), jedan od autora bežične telegrafije, uro je 20 jula 1937. Prvi je uspeo da pošalje radio-signal preko Atlantika (1901). Za radove na bežičnoj telegrafiji podelio je 1909. sa Karlom Ferdinandom Braunom Nobelovu nagradu za fiziku.

Nemački pukovnik Klaus Šenk, grof fon Štaufenberg (Claus Schenk, von Stauffenberg), pokušao je 20 jula 1944 atentat na nacističkog lidera Adolfa Hitlera podmetanjem bombe koju je doneo i stavio pod konferencijski sto tokom sastanka u jednoj baraci kod Berlina. Hitler je lakše ranjen, a zaverenici su pogubljeni.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar