Potpisan ugovor za sufinansiranje projekta „Kragujevac, zeleni grad“

Grad Kragujevac jedna je od 38 lokalnih samouprava kojima su dodeljena sredstva Ministarstva zaštite životne sredine za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja. Za projekat „Kragujevac, zeleni grad“ u Ministarstvu je danas potpisan ugovor u vrednosti od milion dinara.

Projektom je predviđeno 110 sadnica i to sladuna, cera, lužnjaka i crnog i belog bora. Cilj projekta je pošumljavalje prioritetnih područja u okviru gradske zone gde je u najvećoj meri zastupljeno višeporodično stanovanje ali i predškolsko i osnovno obrazovanje. Ovim bi se sprečili negativni ekološki efekti klimatskih promena, obezbedila povezanost zelenih površina i masiva u jedinstven sistem, ali i unapredila borba za očuvanje prirodnih elemenata i pejzažnih celina u funkciji zaštite životne sredine.

Ukupni budžet za pošumljavanje je 1.250.000,00 dinara. Grad Kragujevac je na osnovu potpisanog Ugovora o sufinansiranju od Ministarstva zaštite životne sredine dobio milion dinara, a ostatak je finansiran iz gradskog budžeta. Projekat

Pošumljavanje je od neprocenjive važnosti za životnu sredinu. Povećanje procenta pošumljenosti Srbije je u skladu sa Zelenom agendom, i to je zajednički cilj i zadatak Ministarstva zaštite životne sredine i Grada Kragujevca. Povećavanjem zelenih površina u gradu, smanjuje se zagađenost vazduha, što ima značajan uticaj na zdravlje stanovnika. Jedna od dodatnih funkcija je svakako i formiranje novih zelenih površina i stvaranje prijatnog ambijenta javnog prostora u kojem naši građani na kvalitetniji način provode svoje slobodno vreme.

Ugovor je u ime grada potpisala je Snežana Petrović, v.d. načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar