Potpisan je „Varšavski pakt“

Francuski kralj Luj XIV, poznat kao „kralj Sunce“, došao je 1643 godine na presto. Maksimalno je ojačao francuski apsolutizam, vodio mnoge ratove da bi obezbedio francusku hegemoniju u Evropi (npr. rat za Špansko nasleđe), sagradio Versaj i bio mecena mnogih književnika i umetnika.

Izveden je 1908 godine prvi putnički let avionom.

Umro je 1932 godine srpski političar, ekonomista, diplomata, istoričar i pisac, Čedomilj Mijatović, član Srpske kraljevske akademije, utemeljivač Narodne banke Srbije, profesor ekonomije na Velikoj školi u Beogradu. Između 1873. i 1889. bio je više puta ministar inostranih poslova i ministar finansija. Kao šef srpske diplomatije, potpisao je s Austrougarskom 1881. Tajnu konvenciju, a kao ministar finansija uveo je dinar kao novčanu jedinicu Srbije i metarski sistem mera. Odlučujuće je doprineo izgradnji železnica u Srbiji i uključivanju Srbije u svetske finansijske tokove. Prvi je u Srbiji počeo sistematski da izučava privrednu istoriju. Posle pada dinastije Obrenović 1903, napustio je Srbiju i otišao u London, gde je živeo do smrti 1932.

Nacisti su 1940 godine bombardovali Roterdam, nakon čega se Holandija predala Nemačkoj.

Generali Rommel, Speidel i Von Stlpnagel neuspešno su 1944 godine pokušali da izvedu atentat na Hitlera.

Potpisan je 1955 godine Varšavski pakt, od strane SSSR-a, Bugarske, Albanije, Čehoslovačke, Istočne Nemačke, Mađarske, Poljske i Rumunije, kao savez o saradnji i uzajamnoj pomoći.

Institut za ratna dokumenta objavljuje 1986 godine kompletan dnevnik Ane Frank.

Umro je 1988 godine Frenk Sinatra, američki glumac i pevač, u 82-oj godini života. Nagrađen je Oskarom za ulogu u filmu „Odavde do večnosti“. Ostali filmovi: „Reči i muzika“, „Čovek sa zlatnom rukom“, „11 Okeanovih“…

Post Author: Milan

Ostavi komentar