Potpisan je Trojni pakt

Papa Pavle III izdao je 1540 godine bulu, dokument kojim je priznao jezuitski monaški red, koji je 15. avgusta 1534. godine u Parizu osnovao Injasio Lojola sa još šest istomišljenika. Red je imao zadatak da vodi borbu protiv reformacije i svih protivnika katoličke crkve. Imao je čvrstu, gotovo vojničku organizaciju.

Rođen je 1901 godine crnogorski revolucionar Ivan Milutinović, jedan od najistaknutijih vođa Narodnooslobodilačkog rata, narodni heroj, član Vrhovnog štaba i Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije. Bio je jedan od glavnih organizatora ustanka protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, većnik AVNOJ-a i član vlade, odnosno Nacionalnog komiteta. Prebacujući se preko Dunava u tek oslobođeni Beograd, poginuo je u oktobru 1944. pod nerasvetljenim okolnostima.

Rođen je 1902 godine srpski pisac i pozorišni kritičar Milan Dedinac, sledbenik francuske avangardne lirike; njegovu poeziju karakteriše uzlet modernog senzibiliteta sa specifičnim lirskim i intelektualnim akcentima. Doprineo je oslobađanju srpske poezije od tradicionalne forme. Pripadao je generaciji srpskih đaka školovanoj u Francuskoj u vreme Prvog svetskog rata. Filozofski fakultet završio je u Beogradu, do Drugog svetskog rata bio je novinar „Politike“, od 1941. do 1943. u nemačkom zarobljeništvu, a posle oslobođenja zemlje, urednik „Politike“, potom „Književnih novina“, koje je osnovao s grupom pisaca, ataše za kulturu u Parizu, dramaturg i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Dela: „Javna ptica“, „Jedan čovek na prozoru“, „Pesme iz dnevnika zarobljenika broj 60211“, „Od nemila do nedraga“, „Poziv na putovanje“, „Studija o Branku Radičeviću“, „Pozorišne hronike“.

Potpisan je 1940 godine Trojni pakt o vojnom savezu između Nemačke, Italije i Japana, što je bila maska za prikrivanje osvajačkih ciljeva i pripremanje agresije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar