Poslodavci zainteresovani za zapošljavanje Roma i Romkinja

U okviru aktivnosti, koje se u cilju zapošljavanja Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, a na inicijativu najvišeg državnog vrha, sprovode u 10 gradova Srbije, danas je održan prvi sastanak sa predstavnici uticajnih kragujevačkih privatnih kompanija koji su iskazali potrebe za radnom snagom i senzibilisani su da to budu Romi i Romkinje.

Pored članice Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordane Damnjanović, sastanku su prisustvovali šefica Grupe za ljudska i manjinska prava, rodnu ravnopravnost i prevenciju trgovine ljudima Ivana Obradović Stanić, koordinator Kancelarije za romska pitanja Zoran Pavlović, diplomirana pravnica Romkinja volonterka u Kancelariji Jelena Isaković, zatim predstavnica Nacionalne službe za zapošljavanje Vesna Milovanović i načelnik Odeljenja za ekonomski razvoj i privredu Saša Soković, koji je predstavio Lokalni akcioni plan zapošljavanja.

Grad Kragujevac puno ulaže u obrazovanje Roma i Romkinja i prevenciju osipanja iz obrazovnog sistema, a imajući u vidu da je na nacionalnom nivou dobio priznanje za unapređenje socijalne inkluzije Roma i Romkinja, posebno za projekat „Zajedno za zajednicu“ koji je uspešno realizovan u saradnji sa GIZ-om i NALED-om, imamo dodatnu obavezu da odgovorimo zahtevima sa najvišeg državnog nivoa o još većem angažovanju na njihovom zapošljavanju, kazala je dr Damnjanović. Ona je ocenila da je rezultat današnjeg sastanka više nego zadovoljavajući, jer su poslodavci iskazali veoma ozbiljne namere u daljem radnom angažovanju Roma i Romkinja i potrebe za određenim profilima. Obaveza grada Kragujevcam, Nacionalne službe za zapošljavanje i Kancelarije za romaska pitanja je da odgovorimo tim zahtevima i da među raspoloživom radnom snagom opredelimo one koji zaista žele da se dodatno edukuju, dokvalifikuju i prođu određene obrazovne procese kako bi na najbolji mogući način odgovorili poslodavcima. Sve na čemu će se u narednom periodu, po ovom pitanju intenzivno raditi, u intersu je ekonomskog osnaživanja i izlaska iz začaranog kruga siromaštva Roma i Romkinja, a sa druge strane, jako je važno i za privredu našeg grada da poslodavci dobiju odličnu i kvalifikovanu radnu snagu, poručila je Damnjanović.

Inače, sedam predstavnika poslodavaca koliko je prisustvovalo današnjem sastanku, iskazalo su potrebu da u narednom periodu radno angažuje 50 lica, među kojima će biti Romi i Romkinje.

Post Author: Milan

Ostavi komentar