Posle 16 godina naš sugrađanin nije na čelu Udruženja banaka Srbije

Nakon što ga Upravni odbor smenio posle 16 godina, Veroljub Dugalić koji je na čelu Udruženja banaka Srbije proveo puna četiri mandata ubuduće će raditi na najmanje dva mesta. Kako otkriva za “Blic” dve funkcije su sigurne, a spreman je i za treće angažovanje.

– Kada sam 2003. došao na čelo Udruženja banaka nisam mogao ni zamisliti da ću na rukovodećoj poziciji ostati punih 16 godina. Upravni odbor koji čine predstavnici devet najvećih banaka nedavno je doneo odluku o izboru novog generalnog sekretara, a ja ću i dalje nastaviti intenzivno da radim. Vraćam se na Ekonomski fakultet u Kragujevcu gde predajem Međunarodne finansije i Berzansko poslovanje. Istovremeno ću nastaviti da predsedavam upravnim odborom u DDOR osiguranju gde sam angažovan 12 godina – kaže Dugalić.

Na pitanje da li će potražiti i dodatni posao kaže da bi “ možda prihvatio savetodavnu funkciju u nekoj banci, odnosno posao koji ne zahteva puno radno vreme”.

Na kragujevačkom Univerzitetu Dugalić je počeo da radi 1981. godine. Malo je poznato da je pre dvadeset godina u Saveznoj vladi bio pomoćnik ministra finansija 2001. i da je godinu dana kasnije imenovan za ministra finansija. Potom je rukovodio Beogradskom berzom, a od 2005. je angažovan u DDOR osiguranju.

Dugaliću je četvrti mandat u Udruženju banaka Srbije istekao u novembru 2018. godine. Za novog generalnog sekretara tada je imenovan Vladimir Vasić koji ima više od 15 godina profesionalnog iskustva u finansijskom i privatnom sektoru, uključujući poslove rukovodioca koje je obavljao na različitim pozicijama u nekoliko banaka, osiguravajućim društvima, kao i u društvu za upravljanje investicionim fondovima. Vasić je diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smer Bankarstvo, finansije i osiguranje.

Broj banaka sve manji, ukrupnjavanje se nastavlja

U Srbiji, prema podacima Narodne banke Srbije, trenutno posluje 28 banaka. Stručnjaci procenjuju da bi ovaj broj u narednom periodu mogao da bude manji s obzirom na to da je u Srbiji već neko vreme aktuelno ukrupnjavanje u bankarskom sektoru. U toku je prodaja dve banke “Komercijalne banke” u kojoj je država najveći pojedinačni akcionar i “Jubmes banke” u kojoj država takođe ima značajno učešće.

 

Izvor: BLIC

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar