Poplavljeno oko 100 kuća i pomoćnih objekata u Kragujevcu

Nakon obilnih padavina u Kragujevcu, najvažnije je da su sačuvani ljudski životi. Evakuisano je 14 osoba, među kojima je jedno dete, a poplavljeno je oko 100 kuća, pomoćnih objekata, domaćinstava i dvorišta, rečeno je na vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije.

Najkritičnije je bilo u Palilulama, Stanovu, Grošnici, Beloševcu i Velikom Polju. Ova naselja su pretrpela najveću štetu jer su u potpunosti ili delimično bila pod vodom.

Reka Lepenica je dostigla svoj maksimum u poslednjih nekoliko godina, a došlo je i do njenog izlivanja iz korita kod Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava.

Vanredna situacija nije proglašena jer je stanje stabilno, prati se i situacija je za sada pod kontrolom.

Komandant Gradskog štaba, gradonačelnik Nikola Dašić doneo je naredbu da nadležne službe i preduzeća nastave sa zbrinjavanjem ugroženih, raščišćavanjem terena i saniranjem posledica višesatnih padavina.

Doneta je i naredba da Crveni krst Kragujevac ažurira spiskove ugroženih i intenzivira aktivnosti na njihovom zbrinjavanju sa akcentom na dostavu hrane i lekova, kao i naredba kojom se obavezuje Institut za javno zdravlje Kragujevac da intenzivira aktivnosti na dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji.

Na raspolaganju je i 2000 džakova sa peskom za postavljanje barijera.

Komandant štaba, gradonačelnik Nikola Dašić pozvao je građane koji imaju bilo kakakv problem da se obrate na broj 505 800 kako bi nadležne službe mogle odmah da reaguju na odgovarajući način.

Pokušaćemo da redovnim snagama uklonimo sve probleme koji su se desili prethodne noći a najteže je bilo na potezu Veliko Polje, Grošnica i Palilule, kazao je Zoran Kočović načelnik Uprave za vanredne situacije Kragujevac. On je apelovao na građane koji imaju problem na infrastrukturi, objektima i u dvorištima da se obrate Sektoru za vanredne situacije na broj 034- 193 i 034 – 1985 kako bi pripadnici Sektora mogli odmah da reaguju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar