Pomen žrtvama revolucionarnog terora

Služenjem parastosa i polaganjem venaca kraj spomen-obeležja kod Gromovića ulaza, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave, Ravnogorskog pokreta i političkih partija danas je odata pošta žrtvama revolucionarnog terora 1944. godine. U ime Grada Kragujevca vence su položili Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada i Aleksandar Lazović, šef Kabineta gradonačelnika.

Za Kragujevac je važno da poruku mira koju šalje tokom čitavog oktobra pošalje i sa ovog mesta gde se na kraju Drugog svetskog rata dogodilo da zbog različitih ideoloških shvatanja, ubeđenja ili uverenja jedna grupa ljudi strada od bratske ruke, naglasio je Petrašinović. Istorija je pokazala da uvek kada su Srbi bili jedinstveni, uspevali su da pobede i postignu najviše rezultate, a kada su bili razjedinjeni dolazilo je do ljudske patnje, tragedije, velikog broja ranjenih, ubijenih. Ono što odavde uvek poručujemo jeste da nikada više brat ne sme da udari na brata, drug na druga, komšija na komšiju, da moramo da budemo zajedno, jedinstveni i složni. Tragedija kakva se desila u Kragujevcu početkom 1941. kao i ona krajem Drugog svetskog rata, nikada se ne sme ponoviti, poručio je Petrašinović.

Na današnji dan 1944. godine, u Kapislani nekadašnjeg Vojnotehničkog zavoda, partizani su streljali više stotina uglednih Kragujevčana i stanovnika okolnih mesta čiji tačan broj i imena još uvek nisu utvrđeni.

Post Author: Milan

Ostavi komentar