Položeni venci kraj spomenika Plazibat Anti

Kraj spomenika revolucionara iz Dalmacije, Plazibat Anti koji je poginuo u borbama za oslobođenje Kragujevca u oktobru 1944. godine, vence su položili predstavnici lokalne samouprave, dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine grada i predstavnici SUBNOR-a.
Svakog oktobra Kragujevac se s pažnjom i pijetetom seća žrtava onih koji su dali život za odbranu našeg grada i naše zemlje, rekla je dr Damnjanović, članica Gradskog veća. Negujemo sećanja na heroje, klanjamo se njihovom junaštvu a kao grad stradalnik šaljemo poruku mira, da se nikad ne ponovi i ne zaboravi.
Revolucionar Ante Plazibat, rođen u Dalmaciji 1914. godine, bio je komesar 4. bataljona 6. proleterske brigade 17. udarne divizije i jedan od prvih heroja koji je u borbi za oslobođenje Kragujevca poginuo od nemačkog okupatora. Stradao je 20. oktobra 1944. godine nedaleko od mesta gde je sahranjen u ulici Kralja Milana IV, gde mu je osnovna organizacija Narodnooslobodilačkog rata podigla spomenik 1964. godine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar