Položen venac i cveće kraj spomenika Kristalni cvet

Polaganjem venca i cveća kraj spomenika Kristalni cvet odata je pošta malim čistačima obuće romske nacionalnosti koji su streljani 21. oktobra 1941. godine.

Ovo je tužan dan za sve nas u Srbiji, naročito za romsku zajednicu, kazao je Dejan Marković predsednik Foruma Roma Srbije. Nemamo tačne podatke koliko je Roma stradalo, ali ono što pouzdano možemo da kažemo da su najmlađe žrtve oktobarskog streljanja u Kragujevcu bili Romi – dva dečaka Dragiša Nikolić i Života Milosavljević sa nepunih 13 godina, koji su odbili da čiste čizme nemačkih vojnika. Forum Roma Srbije, istakao je Marković, podneće inicijativu gradu Kragujevcu da određene ulice, trg ili određene institucije ponesu naziv ova dva vrlo hrabra dečaka koji su izgubili život samo zato što su bili Romi.

Grad Kragujevac čini mnogo toga kako bi otkinuo od zaborava sećanje na stradanje Roma i Romkinja u Drugom svetskom ratu, istakla je Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Negujemo kulturu sećanja i čitavom svetu šaljemo poruku mira, da su Romi i Romkinje deo naše zajednice, da su ravnopravni i itekako vredni, radni i pošteni. Sve više i više grad Kragujevac im pomaže u obrazovanju i zapošljavanju. Negujemo kulturu sećanja, ali gledamo i u budućnost jer samo snažna i jaka romska zajednica je uspešna zajednica, poručila je Gordana Damnjanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar