Polaznici Kraljevskog koledža za studije odbrane iz Londona u poseti Kragujevcu

U okviru studijske posete Srbiji, 20 polaznika Kraljevskog koledža odbrane iz 12 zemalja i predstavnici ambasade Velike Britanije danas su boravili u Kragujevcu. Na prijemu koji je organizovan u Gradskoj kući, dobrodošlicu je poželeo gradonačelnik Nikola Dašić.

On je, pored ostalog, podsetio na činjenicu da je prvi konzul u Kneževini Srbiji pukovnik DŽordž Hodžes, na osnovu imenovanja kralja Viljema IV, stupio na dužnost 1837. godine upravo u Kragujevcu tadašnjoj prestonici. Tom prilikom sa knjazom Milošem potpisan je i trgovinski sporazum između naše dve zemlje, kojim ta diplomatska priča dobija još jednu dimenziju.

Britanija i Srbija su stari prijatelji, a suština odnosa između naše dve države su zajedničke vrednosti i pozitivni ljudski primeri saradnje i savezništva, rekao je Dašić govoreći o članicama britanske humanitarne misije koje su tokom Prvog svetskog rata negovale ranjenike i obolele od tifusa u bolnici u Kragujevcu.

Počelo se 1837. godine sa željom da se poveća trgovinska razmena, a nastavlja se uspostavljanjem i razvijanjem saradnje u svim oblastima koje su bitne za bilateralne odnose. U proteklih 185 godina zajedno pokazujemo privrženost pozitivnim dostignućima u odnosima naše dve zemlje kroz istoriju, ali gledamo u budućnost u nameri da unapredimo naše odnose polazeći od zajedničkih vrednosti, međusobnog razumevanja i uvažavanja, rekao je Dašić.

U ime gostiju na prijemu se zahvalio Saša Tomes vojni ataše Ambasade Velike Britanije, a u ime polaznika Kraljevskog koledža odbrane komandant Richard Anthony Murrison.

Nakon kratkog promo filma o gradu Kragujevcu, indistrijskoj tradiciji i potencijalima četvrog po veličini grada u Srbiji, pored gradonačelnika Nikole Dašića govorili su Danka Andonovski članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, Radomir Erić član veća za privredu, Aleksandar Milošević pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekta a i saradnju sa Vladom Srbije i Dejan Ružić v.d. načelnika Uprave za razvoj.

Post Author: Milan

Ostavi komentar