Polaganjem venaca počelo obeležavanje Dana pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na Trgu narodnih heroja kod Krsta, kao i kraj Spomenika Crvenoarmejcima u Opornici počelo je obeležavanje Dana pobede nad fašizmom. Na Trgu narodnih heroja venac su položili predstavnici ambasade Ruske Federacije u Srbiji. U ime Grada, počast palim herojima odala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kao i predstavnici Vojske Republike Srbije, SUBNOR-a, Besmrtnog puka Srbije i Kluba akcijaša i volontera Kragujevca.

Nakon polaganja venaca, Željko Zirojević, predsednik Gradskog i Okružnog odbora SUBNOR-a, je u ime SUBNOR-a Srbije uručio povelje i medalje borca. Povelje SUBNOR-a Srbije uručene su Udruženju pisaca Kragujevac i Dragutinu Joksimoviću Joksi. Medaljom borca SUBNOR-a Srbije odlikovani su Ratko Mitrović, Tomislav Toma Nikolić, Žarko Borovićanin i Dragan Dačović.

Dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu podsetila je prisutne da grad Kragujevac kao slobodarski grad neguje kulturu i tradiciju polaganjem venaca i odavanjem počasti palim herojima. Kragujevac veruje u svetlu budućnost, a kao zalog te vere dati su životi Kragujevčana, Šumadinaca i svih koji su učestvovali u Narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svetskom ratu, kao i u borbama 1991. i 1999. godine. Za našu bolju budućnost, ali i za nezaborav, 9. maj se obeležava kao Dan pobede nad fašizmom. Kragujevac se pridružuje, poručila je dr Damnjanović, da se zajedno sa najvišim predstavnicima ambasade Ruske Federacije, predstavnicima SUBNOR- a i svima prisutnima pokloni herojima koji su dali svoje živote za slobodu.

Nakon polaganja venaca kraj Spomenika Crvenoarmejcima u Opornici, SUBNOR je uručio priznanje Nenadu Jovanoviću, koordinatoru Besmrtnog puka Srbije. Aleksej Krivošejev, prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji, kazao je da za njega predstavlja veliku čast što je danas u Kragujevcu, u čast i pomen svima koji su se borili protiv fašizma. Moramo se i danas boriti da se ne ponovi fašizam i zbog toga odajemo počast herojima koji su dali svoje živote za oslobođenje Srbije.

Na ovom mestu smo se okupili s ljudima kojima su u srcu sloboda, čast i otadžbina, kazao je Željko Zirojević, predsednik Gradskog i Okružnog odbora SUBNOR-a . Mi čuvamo njihove žrtvu od zaborava i ne dozvoljavamo da se fašizam ikada više ponovi.

Kraj spomenika u Opornici, vence su ime Grada položili članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović sa saradnicima, predstavnici ambasade Ruske Federacije,SUBNOR-a, Kluba akcijaša i volontera Kragujevca, Noćni vukovi Srbije, Vojni sindikat Srbije, Ruslan Ivanov, predsednik Izvršnog odbora Udruženja građana srpsko-ruskog prijateljstva „Grigorij Grigorijevič Rasputin“ Kragujevac i predstavnici Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusiji „Svet“ Kragujevac.

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom danas će se nastaviti maršom Besmrtnog puka Srbije u 16.00 od Trga ispred Prve kragujevačke gimnazije.

U sklopu ove manifestacije, u 18.30 sati održaće se književno veče pod nazivom „Pesmom protiv bombi“, kao i koncert „U slavu heroja“ u 19 sati u Prvoj kragujevakoj gimnaziji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar