Polaganjem venaca odata pošta čistačima obuće

Polaganjem venaca kraj spomenika Kristalni cvet u Spomen-parku „Kragujevački oktobar“ nakon manifestacije Veliki školski čas, odata je pošta malim čistačima obuće romske nacionalnosti koji su streljani 21. oktobra 1941. godine. Vence kraj spomenika položila je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća i Aleksandar Radosavljević, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, predstavnici Romakted programa u Kragujevcu.

Danas se sećamo i malih čistača cipela, među kojima je najmlađi imao jedanaest i po a najstariji 15 godina. Kragujevac je grad koji čuva tradiciju i koji šalje poruke svetu da smo slobodarski narod i da se ovakvi zločini nikada ne smeju ponoviti, kazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Ona je podsetila da je Kragujevac primer dobre prakse pre svega kada se radi o Romima i Romkinjama, njihovom obrazovanju i zapošljavanju i prevenciji diskriminacije.

Polaganjem venaca kraj spomenika Kristalni cvet u okviru oktobarskih komemoracija, Ministarstvo zajedno sa gradom Kragujevcem posebno pažnju posvećuju žrtvama romske nacionalnosti. Za svakog Kragujevčanina, 21. oktobar je poseban dan kada čuvamo sećanje na nevino stradale naše sugrađane. To je datum koji nas i opominje, kazao je Aleksandar Radosavljević, pomoćnik ministra. Naša država teritorijalno i po broju stanovnika nije velika, ali smo najveći narod, spreman da oprosti ali nikada ne zaboravi, poručio je Radosavljević.

Post Author: Milan

Ostavi komentar