Podrška grada preduzeću Šumadija u proširenju proizvodnog programa

Zahvaljujući dokapitalizaciji grada Kragujevca u iznosu od 70 miliona dinara, pre dve godine, tadašnji Šumadija DES izbegao je sigurnu likvidaciju. Namirivanjem obaveza iz prošlosti odnosno ulaganjem u kapital preduzeća, preuzimanjem udela i osnivačkih prava od Republike Srbije, grad Kragujevac kao većinski vlasnik polako vraća preduzeće na put stare slave.

Tim povodom gradonačelnik Nikola Dašić i član Gradskog veća za sport Predrag Stevović posetili su preduzeće Šumadija i sa rukovodstvom razgovarali o proširenju proizvodnog programa.

Grad hoće i može da pomogne, a danas smo ovde da operativno razgovaramo o pojedinim stvarima kao što je nabavka opreme za proizvodnju tartan podloge, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić. Shvatili smo da kao grad plaćamo jako visoku cenu podloga za teren, za našu decu. Sa druge strane imamo, da tako kažem, gradsku radionicu Šumadija koja to može jeftinije i povoljnije direktno da uradi za nas. Bespotrebno je da novac ostavljamo na tržištu kada ima ko to da nam radi.

Nastalo kao zaštitna radionica po završetku Drugog svetskog rata, kasnije specijalizovano za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, preduzeće danas zapošljava 61 radnika od čega je 35 lica sa invaliditetom. Zbog toga je ovo preduzeće, istakao je Dašić, karaktiristično i značajno za grad Kragujevac koji je preuzimanjem bez naknade udela od države postao većinski vlasnik.

Preduzeće Šumadija danas se bavi izradom radnih stolova, polica, stolica i ostalog nameštaja po meri za sve vrste namena; mobilijara za dečija igrališta; školskih igrališta i teretana na otvorenom; svih vrsta ograda i kapija; opreme za svlačionice; rampi za osobe sa invaliditetom; metalnih konstrukcija različitih namena; stolova, klupa, korpi za otpatke i ostalih elemenata za parkove.

Zahvaljujući dokapitalizaciji preduzeće je stavljeno na noge i možemo da kažemo da se razvojni put našeg preduzeća uklapa u ubrzani razvojni put grada Kragujevca, istakla je direktorka Jasmina Mihajlović. Ovo nije ulaganje u propalu firmu. Mi smo potrebni gradu i kao što smo pokazali možemo mnogo toga da obavimo. Intenzivno se radi na obnovi dečijih igrališta, krenuli smo u obnovu sportskih terena i parkovskih mobilijara. Takođe, ovim potezom pokazujemo da brinemo o najugroženijoj grupi ljudi u našem društvu, a to su osobe sa invaliditetom koje ovde rade i zarađuju svoju platu. Oni su osposobljeni da mogu da obavljaju poslove i da na taj način daju svoj doprinos ovom društvu, koje može da im se oduži na taj način što će obezbediti posao za njih kako bi redovno primali plate.

Inače, preduzeće nudi i usluge: farbanja, plastificiranja, hladnog cinkovanja, izrade i održavanja sajtova, blogova i naloga na društvenim mrežama, vođenje marketing kampanja na internetu, kao i druge marketing usluge.

Post Author: Milan

Ostavi komentar