Podrška Grada Kragujevca privrednicima

Sa preduzetnicima i predstavnicima 25 preduzeća iz oblasti metalskog i IKT sektora i udruženja, ugovore o dodeli podsticajnih sredstava za podršku privredi danas je, u prisustvu člana Gradskog veća za privredu Radomira Erića, potpisao Dejan Ružić, načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije. Grad Kragujevac prvi put na ovaj način pomaže i podstiče razvoj postojećih preduzeća, koja će dobijena sredstva iskoristiti, kako su u svojim planovima naveli, za dodatno zapošljavanje, osavremenjavanje proizvodnje, bolje pozicioniranje na tržištu i konkurentnost, ulazak na tržište dobavljača većih proizvodnih kompanija, nabavku novih softvera i licenci i obuku mladih u IKT sektoru. Za ovaj program podrške grad je iz budžeta izdvojio 8, 23 miliona dinara.

Grad Kragujevac prvi put sprovodi meru podrške privrednika, preduzetnika i organizacija i udruženja koji najmanje godinu dana obavljaju privrednu delatnost u Kragujevcu . Za kompanije koje rade u Kragujevcu važno je da ostvaruju veći profit I zapošljavaju nove radnike a ovo je način da ih, kao lokalna samouprava, podržimo u tome, kaže Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu. Ove godine podsticajna sredstva su dobila preduzeća, preduzetnici iz metalskog sektora i tri klastera. Metalski sektor je prioritet jer je deo lokalnog ekonomskog razvoja ali je i značaj deo Strategije razvoja grada. Nećemo zapostaviti ni ostale industrijske grane ali nam je bitno da se ova sredstva utroše na najbolji mogući način, da monitoring nema nikakve primedbe kako bismo za narednu godinu izdvojili veća sredstva i dali veću podršku kompanijama koje rade u Kragujevcu sve u cilju većeg uticaja na tržištu, profita i većeg zapošljavanja.

Privrednu situaciju u Kragujevcu Erić je ocenio kao izuzetno dobru jer svakodnevno se održavaju sastanci i kontakti sa potencijalnim investitorima. Osim onog što je najavljeno sa republičkog nivoa, sasvim su izvesne još neke investicije koje će značajno doprineti novom zapošljavanju radnika. Na evidenciji Nacionale službe prvi put je ispod 14 hiljada nezaposlenih što je ranije bilo i 25 hiljada nezaposlenih, kaže Erić i ističe da je to jasan pomak i rezultat da je privreda Kragujevca u velikom zamahu kao I da je tome najviše doprinose strani investitori, svakako ne možemo i ne smemo zanemariti domaće kompanije koje šire svoje kapacitete, zaključuje on.

Vođeni interesima privrednih subjekata i strukturnih klastera, koji posluju na teritoriji grada Kragujevca i to u oblastima IKT-a i metalske delatnosti, a na osnovu dugoročnog plana razvoja, grad Kragujevac je prvi put uveo meru podrške, a to koliko znači govori i broj prijava za bespovratna sredstva, kazao je Dejan Ružić, načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije. U okviru prve, od mera koje planiramo u narednom periodu, učestvovalo je 22 privredna subjekta, odnosno preduzetnika od kojih je 15 iz metalske delatnosti i sedam iz sektora IKT-a i tri strukturna udruženja. Za IKT sektor maksimalan iznos je 200 hiljada dinara, 300 hiljada za metalsku delatnost i za klastere milion dinara, a ukupan iznos koji je grad za ove mere izdvojio je 8,23 miliona dinara. O uslovima pod kojima su dobijena podsticajna sredstva Ružić kaže da je osnovni bio da rade duže od godinu dana u Kragujevcu, da nisu u procesu blokade, da nisu smanjivali broj zaposlenih u poslednjih godinu dana za više od deset posto, određen broj zaposlenih i da u prethodnom periodu nisu koristili slična sredstva.

Post Author: Milan

Ostavi komentar