Podneta inicijativa za ponovnu izgradnju spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću u Kragujevcu

Ravnogorski pokret i Udruženje izbeglih, prognanih i ugroženih lica Srbije podnelo je inicijativu za ponovnu izgradnju spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću u Kragujevcu koji su posleratne komunističke vlasti 1946. godine srušile i odnele.
Podsećamo javnost da je spomenik kralju Aleksandru, autora Dragomira Arambašića, uz veliku narodnu svečanost osveštan i oktriven na Vidovdan 1936. godine. Spomenik se nalazi ispred upravne zgrade „Zastave“. Bio je visok šest metara i težak preko dve tone, a izliven je u Kragujevcu od istopljenih topovskih cevi.
Spomenik je srušen uz pomoć ruskih samohotki koje su ga oborile uz pomoć vezanih sajli. Prema nekim svedočenjima, preživeli Solunci su dugo vremena posle rušenja spomenika dolazili na to mesto i palili sveće.
Sudbina samog spomenika je nepoznata jer jedni smatraju da je pretopljen dok drugi smatraju da se i dalje nalazi zakopan u krugu bivše „Zastave“.
Smatramo da je kralj Aleksandar I Karađorđević, ujedinitelj južnih Slovena i prva žrtva fašista zaslužio da se njegova obeležja otrgnu od zaborava.

Post Author: Milan

Ostavi komentar