Podmetnut nervni gas u tokijskom metrou

Rođen je 1828 godine Henrik Ibzen, norveški književnik, jedan od najvećih dramskih pisaca u svetskoj književnosti. Pisao je psihološke drame, a bitno je uticao na kulturni život nordijskih zemlja, kao i na englesku, nemačku i francusku književnost. Za sižee svojih drama uzimao je teme iz najbliže okoline, a naročito je majstorski obrađivao ženske likove. Dela: „Gospođa s mora“, „Hedi Gabler“, „Društvo mladih“, „Ljubavna komedija“…

U Viskonsinu je od strane bivših „vigovaca“ osnovana 1854 godine Republikanska partija, u nameri da se spreči širenje ropstva na zapadne teritorije SAD. Kasnije će se, posle građanskog rata, republikanci iskristalisati kao partija pobedničkog Severa.

Muslimanska armija u BiH pokrenula je 1995 godine snažnu ofanzivu na Vojsku Republike Srpske na Majevici i Vlašiću, 40 dana pre isteka četvoromesečnog primirja, zaključenog uz posredovanje bivšeg predsednika SAD Džimija Kartera.

Od posledica podmetanja nervnog gasa u tokijskom metrou poginulo je 1995 godine 12 osoba, a preko 5.000 je hospitalizovano. Smrtonosni gas sarin ubacili su pripadnici sekte Aum Shinrikyo.

Četiri dana pre početka agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju, s Kosova i Metohije povuklo se 1999 godine svih 1.380 verifikatora OEBS-a.

Post Author: Milan

Ostavi komentar