Početak radova na rekonstrukciji Trga Radomira Putnika na proleće

Pripreme za rekonstrukciju Trga Radomira Putnika u završnoj su fazi, tako da početak radova možemo očekivati na proleće, rekao je Aleksandar Milošević pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije, gostujući u jutarnjem programu Uranak – televizije K1.

Usvojen je urbanistički projekat, građevinska dozvola izdata je u decembru prošle godine, a u toku je izrada projekta pripremnih radova. Zbog obima radova i vrednosti materijala koji je u planu, to spada u grupu kapitalnih projekata koji je, podestio je Milošević, pokrenut na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića.

Ovaj projekat povezan je sa projektom izgradnje Palate pravde. Čekali smo da se isele pravosudni organi iz stare zgrade suda u novu Palatu pravde, kako radovi ne bi ometali zaposlene u Ministarstvu pravde, a ni klijente koji dolaze u sud. Sada su se stekli svi uslovi da na proleće krenemo sa rekonstrukcijom. Zbog obima planiranih radova, ne mogu u ovom trenutku da kažem koliko će vremenski trajati rekonstrukcija.

Pored ukidanja saobraćaja ispred zgrade suda i transformacije parking mesta u pešačku zonu, predviđeno je povezivanje novoformiranog trga i postojeće pešačke zone u jednu celinu. Uz proširenje zone spomenika, biće formirane dve kružne parterne fontane u osnovi trga, prečnika 35 metara, kao i izgradnja dve linijske fontane sa ambijentalnom rasvetom na prostoru između zgrada Moskva i Zlatna ruža. Vrednost radova je oko 300 miliona dinara, ali će nakon projekta za izvođenje biti poznat tačan iznos sredstava za radove, količinu i kvalitet materijala.

Zgrada suda još uvek je državna institucija, istakao je Milošević, odgovarajući na pitanje o budućoj nameni tog objekta. U toku je postupak prebacivanja imovine sa Republike na Grad pred republičkom Direkcijom za imovinu, tako da uskoro očekujemo rešenje Vlade Republike Srbije, nakon čega će Gradsko veće doneti odluku o nameni objekta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar