Počeli radovi na sanaciji fasade zgrade sa atlasima

Gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima obišao je danas radove na rekonstrukciji fasada u starom gradskom jezgru. Time je ozvaničen početak radova i na stambeno poslovnom objektu u ulici 27. marta, poznatijem kao zgrada sa atlasima. U pitanju su stari objekti – nepokretna kulturna dobra pod zaštitom države, koji su estetski narušavali izgled grada i ugrožavali bezbednost korisnika. Preduzimanjem mera tehničke zaštite fasada grad Kragujevac ispunjava zakonom ustanovljenu obavezu da sačuva kulturno nasleđe koje uživa posebnu zaštitu.

Kragujevac je konačno krenuo da se ulepšava i podmlađuje, a to je još jedan san koji se ispunjava, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. Fasada nekadašnje Prosvete je već duže vreme u rekonstrukciji. Glavni fasaderski radovi su završeni i sada kreće zamena stolarije a onda završno malterisanje. Izvođači radova očekuju da posao bude okončan početkom juna a ukoliko ovako lepo vreme posluži možda i pre toga. Jedva čekam trenutak da se objekat otkrije i uz novo ambijentalno osvetljenje, zasvetli u punom sjaju.

Zgrada sa atlasima na kojoj danas zvanično počinju radovi je nešto zahtevnija zbog ornamenta. Rok za završetak radova je 150 dana.

Inače, na osnovu studije revitalizacije fasada u starom gradskom jezgru identifikovano je 22 objekta za rekonstrukciju. Za dobar deo tih objekta od resornog ministarstva dobili smo saglasnost odnosno starateljstvo za sprovođenje mera zaštite. Koliko god da uradimo godišnje tri ili četiri, važno je da se taj proces konstantno odvija, jer uvek postoje objekti koje treba obnoviti kao što je recimo zgrada suda ili Prve gimnazije, poručio je gradonačelnik Dašić.

Studijom revitalizacije fasada u starom gradskom jezgru, koju je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture, obuhvaćeni su objekti iz perioda 19. i 20. veka, koji su važni za kulturu sećanja i za istoriju arhitekture našeg grada, naglasio je Nenad Karamijalković dirktor Zavoda. Uglavnom su to objekti koji se nalaze u Glavnoj odnosno ulici Kralja Aleksandra i ulici 27. marta, sve do Regentove kuće gde je boravio kralj Aleksandar tokom Prvog svetskog rata. Prioritet je utvrđen na osnovu stepena oštećenja i prema rečima Karamijalkovića, Zavod za zaštitu spomenika kulture očekuje da uz finansijsku podršku grada studiju realizuje u naredne tri do četiri godine. Na taj način fasade s kraja 19. i početka 20. veka biće sačuvane u originalnom izgledu stilskih odlika i dekorativnih elemenata, a tako uređene i osvetljene postaće ukras našeg grada.

Post Author: Milan

Ostavi komentar