Počeli radovi na rekonstrukciji kosih ravni za osobe sa invaliditetom

Sektor niskogradnje JKP Šumadija počeo je sa izvođenjem radova prve faze rekonstrukcije kosih ravni za osobe sa invaliditetom. Radove na prvoj rekonstrukciji kosih ravni na raskrsnici ulica Save Kovačevića i Trga narodnih heroja, obišla je Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti, naglasivši tom prilikom da je Grad Kragujevac pristupio izgradnji i rekonstrukciji kosih ravni za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom nakon osluškivanja potreba i razgovora sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom.

Iako je Grad Kragujevac tokom prethodnih godina radio na prilagođavanju prilaza institucijama i pešačkih prelaza na znatnom broju lokacija, neophodno je da nastavimo dalje kako bi sve saobraćajnice, trotoari i ustanove bili dostupni osobama sa invaliditetom. Rekonstrukcija i gradnja omogućiće im sigurno i nesmetano kretanje saobraćajnicima, pristup trgovima, restoranima, javnim ustanovama čime ove objekte našim sugrađanima činimo dostupnim i stvaramo uslove za njihov samostalni život i svakodnevicu, kazala je Angelovska i najavila da je u planu rekonstrukcija i izgradnja 113 kosih ravni i 58 rampi. Prva faza, obuhvata radove na trgovima i u ulicima u kojima se nalaze javne institucije ka kojima gravitiraju osobe sa invaliditetom i ulice koje vode ka zonama odmora, a realizacija u celosti se očekuje tokom naredne godine. S obzirom na značaj kosih platformi i rampi ne samo za osobe sa invaliditetom, već i za majke sa kolicima, starije osobe i druge sugrađane koji se otežano kreću, Grad Kragujevc će uložiti značajna sredstva za njihovu rekonstrukciju, a tamo gde ih nema izgraditi nove, poručila je Angelovska i podsetila da je u toku izrada akcionog plana za osobe sa invaliditetom u susret Svetskom danu osoba sa invaliditetom.

Rukovodilac Sektora niskogradnje, Marko Radisavljević, naglasio je da će u toku prvog dana biti urađeno pet kosih ravni u centru grada kako bi sugrađanima koji imaju problem sa kretanjem bio omogućen pristup Trgu Radomira Putnika čije otvaranje se očekuje u najskorijem periodu. Rešili smo da na kosim ravnima kompletno uklonimo behaton ploče i stavimo asfaltni sloj koji je otporan na so. Sve će izgledati isto, a problem kretanja osoba sa invaliditetom na kosim ravnima će biti trajno rešen, kazao je Radisavljević.

Post Author: Milan

Ostavi komentar