Počeli Oktobarski zdravstveni dani u Kragujevcu

Oktobarske zdravstvene dane, 48. po redu, u organizaciji Srpskog lekarskog društva Okružne podružnice Kragujevac uz podršku Grada Kragujevca, Univerziteta, Fakulteta medicinskih nauka, Univerzitetskog kliničkog centra, otvorio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Naučni skup međunarodnog karaktera, Oktobarski zdravstveni dani u Kragujevcu, traju već 48 godina i izuzetno su važan događaj za naš grad i našu zemlju. Kragujevcu, kao regionalnom zdravstvenom centru, zahvaljujući Univerzitetskom kliničkom centru ali i drugim zdravstvenim ustanovama, gravitira više od dva miliona ljudi, kazao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i istakao da su ulaganja u nova znanja i novu opremu jedini načini da pacijenti dobiju najkvalitetniju zdravstvenu uslugu. On je podsetio da država ulaže u opremanje zdravstvenih centara i najavio skorašnju rekonstrukciju UKC u Kragujevcu. Pored najsavremenijih aparata i medicinske opreme obezbeđenih u prethodnim godinama za dijagnostiku i lečenje, za rad zdravstvene struke od velikog je značaja usavršavanje ljudi zbog čega ovaj međunarodni naučni skup ima nemerljiv značaj. Grad Kragujevac će zato nastaviti da bude pokrovitelj ove naučne manifestacije jer predstavlja neposredno ulaganje u zdravlje naših sugrađana, poručio je gradonačelnik Dašić.

Tokom dva dana trajanja stručnog skupa u Kragujevcu na teme savremene laboratorijske dijagnostike u kliničkoj praksi, pedijatriji i hematologiji, o hiperbaričnoj i sportskoj medicini, aktuelnostima u stomatologiji i dr, govoriće 75 predavača iz Srbije i 25 iz inostranstva: Severene Makedonije, Crne Gore, BiH, Republike Srpske, Slovenije, Grčke, Bugarske, Rumunije i Rusije.

Među predavačima je veliki broj lekara iz UKC Kragujevac što će doprineti stručnom usavršavanju i boljoj zdravstvenoj zaštiti celokupnog stanovništva, kazao je prof. dr Slobodan Milisavljević, v.d. direktora UKC Kragujevac. U proteklom periodu u UKC Kragujevac i u sve zdravstvene ustanove u Srbiji, zahvaljujući angažovanju države, obezbeđen je veliki broj aparata, a ovo je naš doprinos da na stručnom polju unapredimo zdravstvenu zaštitu.

Ponosan sam na tradiciju i trajanje ovog stručnog skupa koji je od skupa lekara, entuzijasta iz Kragujevca, prvi put okupljenih pre 48 godina, prerastao u međunarodni kongres i nastavlja da raste kao što raste i Kragujevac, kazao je dr Goran Azanjac, predsednik Okružne podružnice SLD u Kragujevcu. Profesor Azanjac se zahvalio organizacionom i naučnom odboru koji su učinili da Oktobarski zdravstveni dani u Kragujevcu imaju nacionalni značaj, poželeo ugodan boravak učesnicima i uspešna izlaganja predavačima.

Svečanom otvaranju u kongresnoj sali Hotela Kragujevac prisustvovali su rektor Univerziteta prof. Dr Nenad Filipović, predstavnici SLD, Lekarske komore Srbije, UKC Kragujevac, FMN, zdravstvenih ustanova iz grada, okruga i regiona.

Post Author: Milan

Ostavi komentar