Počeli „Dani šljive“ u Stragarima

Manifestacija „Dani šljive“ u Stragarima je posle sedmogodišnje pauze ponovo zaživela.

„Dani šljive“ organizovani su pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, a Centar za strna žita i Gradska turistička organizacija pružili su pomoć u organizaciji manifestacije koja je ove godine vratila stari sjaj saborovanja uoči Svetog proroka Ilije u ovom kraju.

Svečanom otvaranju „Dana šljive“ prisustvovao je gradonačelnik Nikola Dašić i Mirko Čikiriz, pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, koji je zvanično otvorio manifestaciju.

Priču o šljivi ne možemo odvojiti od priče o ljudima. Niti šljiva može bez čoveka, a izgleda ni čovek bez šljive. Kažu da šljiva ima nekoliko svojstava, a jedno od njih je da nam pomogne da pamtimo. A Stragari nam zbog svog prvog pilota, prvog olimpijca, zbog Tanaska Rajića, Karađorđevog barjaktara, Miloševog tobdžije, zbog Karađorđevog sekretara, govore da to treba da pamtimo i da poštujemo – kazao je Mirko Čikiriz.

Čikiriz je poručio da je smisao ovakve manifestacije da se obnove i ožive zaboravljena mesta kojih ima svuda po Srbiji, srpsko selo i tradicionalne vrednosti.

Zadovoljstvo zbog obnavljanja „Dana šljive“ izrazio je i Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevac. On je istakao da ovaj kraj ima sve ono što jednom turisti može da bude interesantno, kulturno-istorijsko nasleđe, prelepu prirodu, verske objekte, mogućnost za bavljenje aktivnim odmorom, lovom, odličnu gastronomsku ponudu.

Najbolji voćari i proizvođači rakija izložili su svoje proizvode u Ulici šljiva, a izložba domaće radinosti, revijalno kuvanje lovačkog gulaša i bogat kulturno-umetnički program sastavni su deo ovogodišnjih „Dana šljive“. Večeras, u 21 sat biće održan koncert rok grupe „Osvajači“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar