Počela Versajsku mirovnu konferencija

Na današnji dan, 18 januara 1778., engleski moreplovac Džejms Kuk otkrio je Havaje koje je nazvao Sendvič ostrva po imenu lorda Sendviča.

U Dvorani ogledala palate u Versaju kralj Pruske Vilhelm I proglašen je 18 januara 1871 za prvog cara novog, Nemačkog carstva.

Američki filmski glumac engleskog porekla Arčibald Aleksander Lič, poznat kao Keri Grant, rođen je 18 januara 1904. Igrao je u komedijama Hauarda Hoksa, a tumačio i karakterne uloga u filmovima Alfreda Hičkoka (Hitchcock) („Strašna istina“, „Filadelfijska priča“, „Sever-severozapad“, „Drž’te lopova!“).

Pet godina kasnije, 18 januara 1909, rođen je pisac Oskar Davičo, koji je 1950-ih i 1960-ih godina znatno uticao na poeziju Jugoslavije. Bio je i jedna od najaktivnijih i ličnosti u književnom životu Beograda i Jugoslavije (zbirke pesama „Višnja za zidom“, „Nastanjene oči“, romani „Pesma“, „Beton i svici“).

Francuski premijer Žorž Klemanso otvorio je 18 januara 1919 Versajsku mirovnu konferenciju nakon okončanja Prvog svetskog rata. Mirovnim ugovorom potpisanim 28. juna, Nemačka je preuzela odgovornost za rat, obavezala se na isplatu ratne odštete i zabranjeno joj je naoružavanje. Stvorene su nove države Poljska, Mađarska, Čehoslovačka, Estonija, Letonija, Litvanija i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Nakon sedmodnevnih žestokih borbi, sovjetske trupe su 18 januara 1944 okončale blokadu Lenjingrada, gde je tokom nemačke opsade od septembra 1941. od iscrpljenosti i gladi umrlo oko 620.000 ljudi.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar