Počela tradicionalna akcija besplatne provere sluha

Povodom Svetskog dana sluha, u prostorijama Crvenog krsta, danas je otpočela tradicionalna akcija besplatne provere sluha koja se realizuje u saradnji sa firmom „Alfa“ d.o.o  i grada Kragujevca.

Počev od danas, u prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta „Alfa“ d.o.o. će organizovati uz podršku grada besplatne preglede sluha, ali i savetovanje za sve one koji nose slušne aparate. Tokom pandemije, u prethodnih godinu dana, manje mogućnosti je bilo za nekovid pacijente da obave druge preglede, među njima i audiometriju i preglede sluha, tako da je ovo prilika da svi oni koji imaju problema sa sluhom ali i oni koji su preležali koronu i smatraju da nakon toga slabije čuju mogu u naredna tri dana zakazati pregled i doći u gradske prostorije Crvenog krsta, a nakon toga, narednih nedelju dana, u prostorije firme „Alfa“ d.o.o – kaže Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Svi pregledi se obavljaju uz zakazivanje, na pola sata, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Oštećenje sluha pogađa sve starosne grupe. Čak 450 miliona ljudi u svetu živi sa značajnim oštećenjem sluha. Oko trećine tog broja čine najstariji sugrađani. Studije u zemlji i inostranstvu su pokazale da je oštećenje sluha česta posledica preležane zaraze korona virusom.

Svetska zdravstvena organizacija ove godine obeležava Svetski dan sluha sa temom koja je prilagođena situaciji u kojoj se nalazimo, a to je, da su usluge koje su nevezane za koronu skrajnute i zapostavljene. Slogan  „Bolji sluh za svakog“ oslikav našu ideju da pregledi važe za sve starosne kategorije, od najmlađih do najstarijih, kao i za one koji su preležali koronu i sumnjaju da imaju neke posledice koje su se odrazile na sluh. Zakazivanje se vrši putem telefona 305 740. Pregledi će se obavljati i cele sledeće nedelje u našim prostorijama u Bulevaru kraljice Marije broj 3 – kaže Marijan Radović, direktor „Alfa“ d.o.o.

Milka Ignjatović, koordinatorka Kutka za kvalitetnije starenje koji postoji u okviru GO Crvenog krsta zahvalila se Gradu Kragujevcu i Crvenom krstu na tome što i tokom karantina i sada brinu o zdravlju najstarijih sugrađana. Ona je pozvala članove Kutka i sve penzionere da se odazovu na ovaj poziv i zakažu proveru sluha.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar