Počela sistemska deratizacija

Sistemska deratizacija koju sprovodi Institut za javno zdravlje Кragujevac otpočela je ove nedelje i biće sprovedena u svim mesnim zajednicama na teritoriji grada. Na terenu će svakog radnog dana i subotom biti pet ekipa, a akcija će trajati 30 radnih dana.
Sistematska deratizacija predstavlja osnovnu preventivnu meru za borbu protiv zaraznih bolesti s obzirom na to da glodari prenose veliki broj bakterijskih, virusnih i parazitarnih bolesti, a pored toga pričinjavaju veliku materijalnu štetu. Deratizacija će se sprovoditi oko mesec dana što zavisi i od vremenskih uslova i stanja koje budemo zatekli na terenu. Na terenu će biti pet ekipa Instituta za javno zdravlje, svakog radnog dana, i subotom. Кoristićemo dve vrste preparata, jedan u obliku bloka drugi u obliku granula, a svako mesto gde budemo stavili preparat biće jasno obeleženo. Ovom prilikom molim sve sugrađane da ukoliko nisu preuzeli preparate, to mogu učiniti u svojim mesnim zajednicama – kaže Nikola Uskoković, šef odseka za dezinfekciju i deratizaciju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.
Ove godine grad Кragujevac je po javnom pozivu poverio ovaj posao Institutu za javno zdravlje Кragujevac i opredelio 1,5 miliona dinara za ovu namenu.
Sistemska deratizacija se sprovodi u svim mesnim zajednicama na teritoriji grada, prigrada i seoskom području. Akcijom će biti obuhvaćene gradske deponije 23 hektara, kanalizaciona mreža u dužini od 350km, obale reka i potoka 22km, zelena pijaca 4ha, prostorije koje koristi Gradska uprava. Apelujem na naše sugrađane da omoguće pristup podrumskim prostorijama i ulazu u dvorišta ekipama Instituta koje će biti na terenu – kaže Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar