Počela Međunarodna konferencija o primeni veštačke inteligencije

Univerzitet u Kragujevcu domaćin je Treće srpske međunarodne konferencije o primenjenoj veštačkoj inteligenciji koja je svečano otvorena danas u sali Rektorata. Konferencija je okupila vodeće naučnike, istraživače i eksperte iz zemlje i inostranstva koji će rezmeniti iskustva i znanja o različitim aspektima primene veštačke inteligencije, najnovijim teorijama i inovacijama. U ime grada Kragujevca učesnicima se obratitio Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika Kragujevca.

Ružić je istakao da je Kragujevac ponosan na svoj univerzitet koji je visokopozicioniran na svim svetskim listama, a u oblasti primene veštačke inteligencije prati trendove i ide u korak sa svetom. Grad Kragujevac je od 2018. godine dosta uložili u digitalizaciju svih servisa, kako lokalne administracije i servisa za naše građane tako i digitalizacije preduzeća čiji je grad osnivač – kazao je Ružič i kao primer naveo projekat “LoRaVAN” koji se trenutno sprovodi i u okviru koga je planirano senzorsko upravljanje otpadom, javnom rasvetom kao i praćenje stepena zagađenosti vazduha, rana detekcija upozorenja na poplave  jer je dugoročni cilj učiniti Kragujevac „pametnim gradom“.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof.dr Nenad Filipović istakao je da će ova međunarodna konferencija pružiti priliku učesnicima da čuju preko 120 izlagača kao i 8 predavača po pozivu, a reč je o vrhunskim stručnjacima u ovoj oblasti koji dolaze iz celog sveta, a najviše ih je iz Amerike.

Ministarstvo prosvete je ponosno da može da bude jedan od domaćina  ovakvoj konferenciji koja stimuliše digitalnu transformaciju, koja je za nas veoma značajna u procesu obrazovanja. Ovo je sjajna prilika da vidimo do kog nivoa smo stigli kada je u pitanju primena veštačke inteligencije i to ne samo kada je sektor edukacije u pitanja već sve oblasti poput nauke, medicine i tehnike – kazao je prof. Janko Samardžić, posebni savetnik ministra prosvete Republike Srbije istakavši da su u Srbiji razvijeni posebni studijski programi posvećeni razvoju veštačke inteligencije, od kojih je jedan od najpoznatijih Master 4.0 koji se sprovodi u saradnji sa više fakulteta i kompanija koje posluju u oblasti softverskog inženjeringa.

Jedan od učesnika konferencije, prof. Borko Furt sa Florida Atlantik Univerziteta istakao je da će njegovo predavanje biti koncipirano kao predlog šta bi ljudi u Srbiji mogli da urade u oblasti veštačke inteligencije. Jedna od najvećih svetskih proizvođača grafičkih čipova „NVIDIA” proizvodi čipove za veštačku inteligenciju koji se stavljaju u kompjutere.

To je jedna od šansi za naše mlade naučnike, da koriste te kompijutere i da naprave softverske programe za to i danas ću o tome govoriti na konferenciji – kazao je profesor Furt.

Post Author: Milan

Ostavi komentar