Počela izgradnja pruge Beograd – Nš prve pruge u Srbiji

Inkvizicija je 1633 godine primorala italijanskog fizičara i astronoma, Galilea Galileja, da se odrekne svojih učenja i proglasi ih za zablude. Neposredni povod za to bilo je godinu dana ranije objavljeno Galileovo delo u kojem je pokušao da svojim pronalascima potkrepi i dokaže preimućstva Kopernikovog nad Ptolomejevim sistemom.

Knez Milan Obrenović je 1881 godine srebrnim budakom obeležio početak gradnje pruge Beograd-Niš, prve u Srbiji, a prvi putnički voz ka Nišu krenuo je s beogradske železničke stanice 3. septembra 1884.

Rođen je 1905 godine Žan Pol Sartr, francuski filozof i književnik, najizrazitiji predstvanik i vođa francuskog egzistencijalizma. Najvažnija dela filozofskog karaktera: „Imaginarno“, „Biće i ništavilo“, „Egzistencijalizam je humanizam“ i dr, romani: „Mučnina“, „Putevi slobode“, drame: „Prljave ruke“, „Nesahranjeni mrtvaci“… Nobelovu nagradu za književnost 1964. godine odbio je da primi.

Japanske snage na Okinavi (malom ostrvu između Istočnog kineskog mora i Tihog okeana) predale su se 1945 godine SAD-u. Ovo ostrvo je od aprila do juna 1945. bilo poprište borbi između Japana i SAD-a. Kasnije je postalo glavna američka vojno-pomorska i vazduhoplovna baza na Dalekom istoku koju je američka vojska koristila u korejskom ratu (1950-1953).

Dr Peter Goldmark demonstrirao je 1948 godine LP ploču.

Post Author: Milan

Ostavi komentar