Počela 60. ORL nedelja u Kragujevcu

Jubilarna, 60. ORL nedelja u organizaciji Srpskog lekarskog društva, koja se prvi put održava u Kragujevcu, svečano je otvorena danas u hotelu „Kragujevac“.

U ime organizatora, učesnike ovog stručnog skupa pozdravila je doc. dr Jasmina Stojanović, predsednica ORL sekcije Srpskog lekarskog društva. O istorijatu ORL sekcije govorio je prof. dr akademik Radoje Čolović, predsednik SLD, dok je prisutne u ime grada Kragujevca pozdravila Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Jubilarna ORL nedelja trebalo je da bude održana prošle godine, ali je zbog epidemiološke situacije otkazana.

Čolović je podsetio da su srpski otorinolaringolozi radili pri orl sekciji Jugoslovenskog lekarskog društva koje je osnovano 1919. godine, jer ih je u to vreme bilo malo. ORL sekcija Srpskog lekarskog društva osnovana je 1948. godine i od tada je veoma aktivna.

Imam i jednu prijatnu dužnost danas, da uručim insignije za počasne članove SLD, članovima porodice prof. Srećka Podvineca, dugogodišnjeg direktora Klinike za orl u Beogradu i čoveka koji je osam godina bio predsednik sekcije kazao je Čolović.

Velika mi je čast i zadovoljstvo što se ORL nedelja prvi put održava van Beograda i to u srcu Šumadije, u Kragujevcu. Imaćemo nekoliko uvodnih plenarnih predavanja, kao što je „Racionalna upotreba antibiotika u Kovid-u“, što je jako interesantno, pet okruglih stolova i dve interaktivne radionice. Okrugli stolovi su: laringologija, otologija, rinologija i dve ineraktivne radionice na teme govor i endoskopska vizualizacija larinksa. Kragujevac je univerzitetsko-klinički centar, ali ovaj skup ima ogroman značaj ne samo za Kragujevac, već za srpsku otorinolaringologiju u najširem smislu – rekla je doc.dr Jasmina Stojanović.

Ovaj naučni skup seodržava uz poštovanje svih epidemioloških mera predloženih od Kriznog štaba. Svi učesnici imaju potvrdu o vakcinaciji ili brzi antigenski test.

Kada je reč o sistemu zdravstvene zaštite, ovo je jedan od skupova koji grad Kragujevac pozicioniraju veoma visoko. Ovaj skup s međunarodnim učešćem predstavlja izazov u vreme pandemije, čiji će uticaj na struku biti jedna od tema – kazala je Gordana Damnjanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar