Plan razvoja Kragujevca prvi korak u pozicioniranju grada kao regionalnog lidera

Desetogodišnji Plan razvoja grada Kragujevca bio je tema radnog sastanka na kojem je osim upoznavanja sa nacrtom tog krovnog dokumenta bilo reči i o narednim koracima kako bi se plan našao na javnoj raspravi što je ujedno i završni korak u procesu planiranja.
Plan razvoja Grada Kragujevca za period od deset godina je tek prvi korak u uvođenju novog razvojnog modela koji se zasniva na sistematskom i planskom pristupu pozicioniranja našeg grada u globalizovanoj ekonomiji 21. veka. Želimo da Kragujevac bude regionalni lider u industrijskom razvoju, inovacijama i obrazovanju, želimo da živimo u zdravoj sredini, želimo grad koji je lep, čist, prijatan za život, koji nudi uzbudljive i inspirativne sadržaje, grad u kome se ljudi osećaju bezbedno i gde brinemo jedni o drugima, rekao je u uvodnom obraćanju gradonačelnik Nikola Dašić.
Postavili smo viziju budućeg izgleda i pozicije našeg grada, odredili ciljeve koje želimo da postignemo i utvrdili način za dostizanje tih ciljeva.
Upravo zbog toga smo napravili i vrlo obimnu bazu projektnih ideja koja će se stalno dopunjavati tokom perioda važenja Plana razvoja, a koja nam je osnov da svake tri godine izrađujemo i usvajamo srednjoročne planove koji se sastoje od tridesetak ključnih projekta koji će biti započeti u tom periodu. Ovako ćemo moći efikasno da merimo šta se radi i kako se radi, koji su efekti na kvalitet života građana, svesni činjenice da je plan razvoja živ dokument koji mora da bude unapređivan tokom godina, jer živimo u svetu koji se stalno i brzo menja.
U tom smislu smatram da ključna prednost leži u našim ljudima koji su kroz decenije iza nas pokazali da mogu i umeju da se nose sa najtežim izazovima. Mi koji živimo u ovom gradu treba da imamo zajedničku viziju i veru da možemo da promenimo i unapredimo naše živote i živote naših potomaka, tako što ćemo da preuzememo odgovornost i da uložimo vreme u sprovođenje onog što smo planirali. Ovaj dokument nam omogućava da to bude lakše, jasno i precizno, a naša je uloga i obaveza da to iskoristimo, poručio je Dašić.
Planom razvoja grada Kragujevca definisano je pet prioriteta odnosno razvojnih pravaca: smanjenje nezaposlenosti, infrastruktura u gradskom i seoskom području, razvoj vanprivrednih i društvenih delatnosti, zaštita životne sredine i javne usluge po meri građana.
Kragujevac će, rekao je tom prilikom Nenad Popović direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja biti prvi veliki grad u Srbiji koji usvaja plan po novoj metodologiji. Deset godina je dug period i zato plan mora da bude operacionalizovan trogodišnjim srednjoročnim planom kojim se jasno definišu projekti, nadležnosti za sprovođenje i izvori finansiranja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar