Pet godina Instituta za informacione tehnologije Kragujevac

Svečanom akademijom u sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu Institut za informacione tehnologije Kragujevac obeležio je pet godina postojanja i rada. Na Akademiji, prisutnima su se obratili v.d. direktora Instituta, dr Igor Saveljić, rektor Univerziteta, prof. dr Nenad Filipović, posebni savetnik ministarke prosvete u Vladi RS, prof. dr Janko Samardžić, a u ime Grada Kragujevca, zamenik gradonačelnika, Dejan Ružić.

U vremenu kada se sve vrti oko informacionih tehnologija treba biti zahvalan rukovodstvu Univerziteta koje je pre pet godina bilo vizionarski nastrojeno i uvidelo potrebu osnivanja ovog instituta kako bi se mladom stručnom kadru pružila mogućnost daljeg razvijanja znanja, veština i umeća. Imajući u vidu da je u proteklih pet godina Kragujevac postao i centar celog IT na nivou Republike Srbije budući da je Državni dejta centar smešten upravo ovde, kao i da smo nedavno postavili kamen temeljac za Inovacioni distrikt koji će biti svojevrsni i jedinstveni projekat na nivou celog organa, Institut je tu da zaokruži celu priču što se tiče našeg grada, rekao je Ružić. On je istakao da je za Grad Kragujevac postojanje jednog ovakav instituta velika čast, ali i obaveza da nastavi da pruža podršku kako ovoj, tako i svim sličnim ustanovama.

Pet godina je dovoljan period da se vide opipljivi rezultati, a oni se ogledaju u većem broju projekata iz oblasti tehničko-tehnoloških i prirodnih nauka, pre svega biomedicine i biomedicinskog inženjeringa, kazao je rektor Filipović. Podsetivši da Institut uskoro očekuje useljenje u novi prostor Centara izvrsnosti, on je najavio i da se planira rast broja zaposlenih kojih je trenutno oko 70 i da će ovde raditi preko 200 istraživača. Institut će biti jedan od stubova razvoja nauke na Univerzitetu u Kragujevcu, a to i jeste bila namena njegovog osnivanja, poručio je Filipović.

Naučni instituti su pre svega podržani od strane Ministarstva nauke, dok je svrha Ministarstva prosvete da podrži što više visoko obrazovanog kadra za IT segment koji je brzorastući i jedan od najvažnijih segmenata Srbije danas u nauci i privredi, istakao je posebni savetnik ministarke prosvete, prof. dr Janko Samardžić. Ovaj institut je od izuzetnog značaja posebno zato što je deo Univerziteta u Kragujevcu, a fokusira se na informacione tehnologije u različitim oblastima društveno-humanističkih, tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičkih i biomedicinskih nauka. Kroz Institut za informacione tehnologije mladi istraživači imaju priliku da svoja istraživanja i doktorate usmere i budu u kontaktu i sa akademskom zajednicom, ali i sa stručnjacima u ovoj oblasti, kazao je Samardžić.

V.D. direktora Instituta, dr Igor Saveljić, kaže da kao najmlađi član Univerziteta, Institut za informacione tehnologije Kragujevac može da se pohvali time što privlači i zapošljava mlade ljude i naučnike koji ostaju da žive i rade u svom gradu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar