Patronažnoj službi u Kragujevcu uručeno novo vozilo – donacija Unicefa i kompanije DM

Patronažnoj službi Doma zdravlja Kragujevac danas je uručeno vozilo (Ford Fiesta) koje je donacija u okviru programa „Čuvajmo roditelja, negujmo roditeljstvo“. Program realizuje Unicef u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, a vozilo je donirala kompanija „DM Srbija“. Uručenju vozila ispred Doma zdravlja u Stanovu prisustvovali su Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac, Slavica Nikolić, glavna sestra Patronažne službe Doma zdravlja Kragujevac, prof.dr Anđelka Stojković, zamenik predsednika Skupštine grada, Aleksandar Milošević, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Mila Jovanović Vuković (Unicef), Svetlana Jovanović Mitić (DM Srbija).

Direktor Doma zdravlja Kragujevac, Vasilije Antić zahvalio se Unicefu sa kojim ova ustanova ima dugogodišnju uspešnu saradnju, kompaniji DM i Ministarstvu zdravlja, na ovom vrednom poklonu koju će unaprediti rad patronažne službe na terenu.

Ono što je Unicef u Kragujevcu radio poslednjih sedam godina su projekti kroz koje smo dobili transfer znanja, koji je bio namenjen pre svega našim patronažnim sestrama da što uspešnije, u skladu sa svetskom praksom, pruže zdravstvenu zaštitu najmlađima.Saradnja sa Unicefom uspostavljena je i kroz Lego projekat koji se odnosi na rani razvoj dece, „Razigrano roditeljstvo“, kao i donacije u kompjuterskoj opremi, ali je ova današnja svakako najvrednija – kazao je Antić.

Slavica Nikolić, glavna sestra Patronažne službe Doma zdravlja Kragujevac istakla je da će ova dopuna voznom parku njihove službe  biti od izuzetnog značaja jer će na taj način moći da dođu do najudaljenijih porodica i budu uz njih u njihovim najvažnijim trenucima.

Moje koleginice, patronažne sestre i ja, već godinama imamo priliku da se profesionalno usavršavamo i budemo u toku sa najsavremenijim znanjima u oblasti ranog razvoja dece i roditeljstva, zahvaljujući podršci Unicefa. U Srbiji svaki roditelj očekuje posetu patronažne sestre po povratku mame i bebe iz porodilišta. Pored saveta o zdravlju i ishrani, patronažna sestra podržava mame i tate da razumeju i podrže psihički razvoj deteta i uspostave interakciju sa detetom kroz igru i zajedničko čitanje. Rad patronažne sestre upotpunjen je brigom o roditeljima i podrškom kako da se nose sa stresom i savladaju izazove. Za nas je donacija vozila od naših prijatelja iz Unicefa i njihovog partnera, kompanije DM ogroman podsticaj i poruka da se naš rad i posvećenost vrednuju i cene – kazala je Slavica Nikolić.

Unicef je veoma posvećen ranom razvoju deteta. Najnovija istraživanja potvrđuju da su prve tri godine najvažnije u životu svakog deteta zato što se tada mozak deteta najbrže razvija i čovekov mozak više nikad ne dostiže tu brzinu.

Zbog toga mi ulažemo u patronažnu službu, zato što patronažne sestre više ne edukuju mame samo po pitanjima nege i ishrane bebe već i na razvoju novih veština, mentalnom zdravlju, emotivnom blagostanju.

Naša ideja je pomognemo patronažnim sestrama da uđu u svaku porodicu koja ima dete, u Kragujevcu i okolini, kako bismo na taj način obezbedili da svaka beba dobije najbolju moguću podršku od njenog dolaska na svet  – kazala je Jelena Kovačević iz Unicefa.

Kompanija DM ukupno je donirala Unicefu 5.860.500 dinara za nabavku dva vozila za službe patronaže u Kragujevcu i Boru.

Post Author: Milan

Ostavi komentar