Otvoreno pismo sindikata Ministarki za rad

 

Predsednik Štrajkačkog odbora Sindikata preduzeća „Fiat plastik“ obratio se otvorenim pismom, koje prenosimo u celosti, Ministarki Dariji Kisić Tepavčević :

MINISTARSTVO ZA RAD ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I
SOCIJALNA PITANJA
Ministarka Darija Kisić Tepavčević

OTVORENO PISMO

Radnici preduzeća „Fijat plastik“, vode četvri štrajk, zbog niskih zarada i stalnog kršenja radnog zakonodavstva od strane „Fijat plastik“.
U toku štrajka, poslodavac je uputio trinaest zaposlenih, među kojima i sve članove Štrajkačkog odbora na plaćeno odsustvo. Na plaćeno odsustvosmo smo upućeni usmenim obaveštenjem, bez donošenja pisanih rešenja, što je takođe kršenje Zakona o radu.
Juče je predsedniku Štrajkaškog odbora i njegovom zameniku, zabranjen ulaz u fabriku i ako se štrajk u tom vremenu odvijao.
Tokom trajanja štrajka „Fijat plastik“ je izmestio deo mašina u „Fijat“ i pozvao druge radnike da rade za tim mašinama, što smatramo da je takođe kršenje Zakona o štrajku.
Poslodavac nam nikada nije dostavio Pravilnik o radu, već nam je nudio da potpišemo Kolektivni ugovor, koji nije hteo da nam dostavi, što je jedinstven slučaj.

U želji da stanje promenimo, da naša država obezbedi poštovanje Zakona i radnička prava, pozivamo Vas da se kao Ministarka zadužena za oblast rada, što pre uključite u rešavanje navedenih problema u interesu države i naroda koji u njoj živi.
Da bi smo Vas bliže upoznali sa dešavanjima u preduzeću, tražimo hitan sastanak sa Vama.

 

Štrajkački odbor
Predsednik
______________________
Zoran Miljković

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar