Otvorena prva medjunarodna izložba moderne umetnosti u Veneciji

Na današnji dan, 7 avgusta 1830 , francuska skupština izabrala je Luja Filipa (Louis Philippe) za kralja Francuske, pošto je Šarl X bio prisiljen da abdicira u Julskoj revoluciji. Novi kralj je postao poznat kao „kralj gradjanin“.

Srpski glumac Ilija Stanojević, poznat kao Čiča-Ilija, najpopularniji komičar svog vremena, rođen je 7 avgusta 1859. Napisao je komediju „Dorćolska posla“, a sa Jankom Veselinovićem komediju s pevanjem „Potera“.

Holandska igračica Margareta Gertruda Zele (Margaretha Geertruida Zelle), poznata kao Mata Hari, rođena je 7 avgusta 1876, . Pod sumnjom da je nemački špijun, Francuzi su je streljali oktobra 1917. godine. Ime Mata Hari, koje znači „jutarnje oko“, uzela je dok je živela na Javi pre Prvog svetskog rata.

Prva međnarodna izložba moderne umetnosti u Veneciji koja se otada održava svake druge godine (Bijenale), otvorena je 7 avgusta 1895.

Rusija i Japan potpisali 7 avgusta 1912 sporazum o podeli interesnih sfera u Mongoliji i Mandžuriji.

Ekspedicija norveškog etnologa Tora Hejerdala (Thor Heyerdahl) na splavu „Kon Tiki“ stigla je, posle 101 dana plovidbe od Perua, 7 avgusta 1947 na arhipelag Tuamotu u Polineziji.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar