Otvorena izložba o kragujevačkoj tragediji u Galeriji RTS-a

U Galeriji RTS-a, otvorena je izložba posvećena sećanju na jedan od najvećih zločina nemačkih okupacionih trupa nad civilnim stanovništvom tokom Drugog svetskog rata, u Kragujevcu pre 80 godina, 21. oktobra 1941. Osim dokumentarnih zapisa koje baštini Spomen – park Kragujevački oktobar na izložbi je prikazan i deo zbirke vajara Nikole Koke Jankovića koja se čuva u Narodnom muzeju u Kragujevcu. Autorke izložbe su istoričarke umetnosti Jelena Davidović i Katarina Babić.

Ova pokretna izložba osmišljena je 2005. godine, a sada je, u godini obeležavanja osam decenija od jednog od najvećih zločina koji je počinjen nad civilima u Drugom svetskom ratu, dopunjena izložbom eksponata iz Legata Nikole Koke Jankovića.

Izložba je štampana na 30 panoa, dvojezično, sa puno fotografija i dokumenata. Streljanje je preživela 31 osoba, među njima i akademik i vajar Nikola Koka Janković, tada 16-ogodišnji dečak, koji je pripadao generaciji koja je iz školskih klupa izveden ana streljanje. Ovaj događaj ostavio je dubok trag u njegovoj ličnosti, što se može primetiti na pojedinim strukturama iz njegovog umetničkog opusa.

Figuralna plastika modernog skulptorskog izraza sa depersonalizovanim likovima majki, primer je ličnog i umetničkog doživljaja ove tragedije. NJegov umetnički opus svedoči i činjenica da se on više decenija bavio tom temom, počev od reljefa na sečenom portalu Muzeja „21. oktobar“ u Kragujevcu koji je nastao 1986. godine, do skulpture Majka koja je nastala 1990. godine – kaže Katarina Babić.

Ova izložba je jedan u nizu pokušaja da ih otrgnemo od zaborava, da ne budu samo broj, već ljudi sa imenom i prezimenom koji su imali život koji je zaustavljen.

Izložba će biti otvorena do 21. novembra.

Post Author: Milan

Ostavi komentar